U trendu

SB UN danas o Severnoj Koreji na zahtev SAD

SAD su zatražile hitan sastanak Saveta bezbednosti UN nakon što je Severna Koreja objavila da je testirala svoju prvu interkontinentalnu balističku raketu, saopštila je misija SAD u UN, a očekuje se da će sastanak biti održan danas.

AFP navodi da će se Savet bezbednosti sastati oko 15:00 sati po lokalnom vremenu.

Američka ambasadorka Niki Hejli razgovarala je juče telefonom sa kineskim ambasadorom Liu Điejiem, koji ovog meseca predsedava Savetu, kako bi prenela zahtev SAD za hitan sastanak.

Severnokorejski lider Kim Džong-un nadgledao je lansiranje rakete Hvasong-14 za koju eksperti kažu da može da dosegne do Aljaske.

Severnokorejska Akademija za vojnu nauku saopštila je da je raketa dostigla visinu od 2,802 kilometra i da je letela u dužini od 933 kilometra.

Američka Pacifička komanda je potvrdila da je raketa testirana, i navela da je reč o raketi srednjeg dometa baziranoj na kopnu, koja je letela 37 minuta pre nego što je pala u Japansko more.

Pacifička komanda SAD je istakla da lansiranje te rakete nije predstavljalo pretnju po Severnu Ameriku.

Severna Koreja lansirala je raketu u trenutku kada se Amerikanci pripremaju za obeležavanje Dana nezavisnosti, što je predsednika Donalda Trampa podstaklo da pozove Kinu da deluje kako bi se „ova besmislica okončala jednom za svagda“.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar