U trendu

SB UN oštro osudio ubistvo palestinske novinarke na Z. Obali

NJUJORK – Savet bezbednosti UN oštro je osudio ubistvo palestinsko-američke novinarke Širin Abu Akleh i pozvao na „hitnu, temeljnu, transparentnu, poštenu i nepristrasnu istragu“.

Saopštenje tim povodom na sinoćnjoj sednici podržalo je svih 15 članica SBUN nakon što je na insistiranje Kine i Rusije uklonjen deo teksta u kojem se naglašava važnost slobode medija i potreba da novinari koji rade u opasnim oblastima budu zaštićeni, potvrdile su diplomate na Ist Riveru, koje su želele da ostanu anonimne, prenosi AP.

U saopštenju SB UN je istaknuto „da novinari moraju biti zaštićeni kao civili“.

Novinarka Abu Akleh (51) bila je poznata širom arapskog sveta i cenjena zbog toga što je u posljednjih 25 godina izveštavala za TV kanal Al Džazira o Palestincima i palestinskom društvu pod izraelskom vlašću.

Ona je ubijena prošle srede tokom izraelske vojne racije u gradu Dženin na Zapadnoj obali.

Novinari koji su bili sa njom, ukljucujući i kolegu iz Al Jazeere koji je tada ranjen, potvrdili su da su izraelske snage pucale na njih iako su jasno identifikovani kao novinari.

Smrt poznate reporterke Širin Abu Akleh rastužila je mnoge, a izraelska policija se u petak sukobila sa velikim brojem Plestinaca koji su nosili njen kovčeg kroz Stari grad Jerusalima, što je izazvalo međunarodnu osudu.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar