U trendu

SB UN osudio napade na diplomatska predstavništva u Teheranu

Savet bezbednosti UN oštro je osudio napade na diplomatska predstavništva Saudijske Arabije u Teheranu, koji su usledili posle odluke saudijskih vlasti da pogube šiitskog sveštenika Nimra Bakera el Nimra.

Savet bezbednosti izrazio je „duboku zabrinutost“ zbog napada i zatražio od Teherana da zaštiti diplomatska i konzularna predstavništva i da u tom smislu u potpunosti poštuje svoje medjunarodne obaveze.

U sapoštenju Saveta bezbednosti, koje je jednoglasno usvojilo svih 15 članica, ne pominje se, medjutim, pogubljenje oštrog kritičara vlasti u Rijadu Nimr el Nimra.

Savet bezbednosti podseća na Bečku konvenciju, kojom se sve zemlje obavezuju da zaštite strana diplomatska predstavništva.

Na Bečku konvenciju pozvao se i ambasador Saudijske Arabije pri UN Abdalah al-Mualimi. On je odmah posle protesta u Teheranu, čiji su učesnici gadjali saudijsku ambasadu, pozvao Savet bezbednosti da osudi taj incident.

Iranska misija pri UN je sa svoje strane izrazila žaljenje zbog incidenta u Teheranu. 

Saudijska Arabija je posle protesta u Teheranu odlučila da prekine diplomatske odnose s Iranom.

Portparol iranske diplomatije Husein Džabar Ansari, reagujući na odluku vlasti u Rijadu o prekidu diplomatskih odnosa s Iranom, rekao je da Saudijska Arabija želi da ojača tenzije i sukobe u regionu, kao i da podstiče terorizam.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.