U trendu

SB UN: Rusija podnela nacrt rezolucije o istrazi eksplozija na Severnom toku

NJUJORK – Rusija je predložila nacrt rezolucije u Savetu bezbednosti Ujedinjenih nacija o istrazi prošlogodišnje sabotaže gasovoda Severni tok 1 i 2, izjavio je prvi zamenik stalnog predstavnika Rusije pri UN Dmitrij Poljanski.
Poljanski je napisao sinoć na Telegramu da je Rusija prosledila nacrt rezolucije za sprovođenje nezavisne istrage pod okriljem generalnog sekretara UN da bi se ispitale eksplozije na Severnom toku.
Sednica Saveta bezbednosti UN o prošlogodišnjim eksplozijama na Severnom toku biće održana 22. februara, preneo je TAS S.
U rezoluciji, koja je jednoglasno usvojena na plenarnom sastanku u četvrtak, ruska Državna duma pozvala je Savet bezbednosti da istraži sabotažni napad na Severni tok i kazni nalogodavce i počinioce.
U tekstu tog dokumenta ukazuje se na podatke koje je izneo američki novinar Simor Herš o tome da iza napada na Severni tok stoje SAD i Norveška.

Rusija je predložila rezoluciju Savetu bezbednosti UN o istrazi eksplozija koje su prošle godine pogodile gasovode Severni tok 1 i 2, a predviđa formiranje specijalne komisije advokata koju će izabrati generalni sekretar UN, rekao je izvor u UN za TAS S.
Izvor je rekao da dokument potencijalne članove komisije opisuje kao „nepristrasne, sa međunarodnim priznanjem i stručnošću“, kao i da u komisiji treba da bude i potreban broj stručnjaka.
Ukoliko rezolucija bude usvojena, generalni sekretar UN će u roku od 14 dana podneti izveštaj Savetu bezbednosti o konkretnim načinima formiranja komisije.
U predloženom dokumentu takođe se osuđuje činjenica da jednom broju zainteresovanih strana, uključujući operatera gasovoda, nije bilo dozvoljeno da istraže eksplozije, naveo je izvor.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.