U trendu

SB UN usvojio rezoluciju o Avganistanu ali bez zaštićene zone Kabula

Savet bezbednosti UN usvojio je večeras rezoluciju kojom se pozivaju talibani da obezbede siguran odlazak onih koji žele da napuste Avganistan ali nije usvojen predlog Francuske o formiranju zaštitne zone u Kabulu.

Ukupno 13 od 15 članica Saveta bezbednosti UN glasalo je za tekst rezolucije koju su sastavili SAD, Francuska i Velika Britanija. Uzdržane su bile Kina i Rusija.

U rezoluciji se navodi da se „očekuje“ da će talibani poštovati sve svoje „obaveze“, posebno u pogledu „sigurnog odlaska“ Avganistanaca i stranaca iz zemlje, posle konačnog povlačenja američkih snaga.

U tekstu se uopšte ne pominje predlog o formiranju zaštitne zone u Kabulu o kojoj je govorio francuski predsednik Emanuel Makron (Emmanuel Macron). Nedavno je rekao da bi takva zona omogućila nastavak humanitarnih operacija u Avganistanu.

Neimenovani diplomata u UN-u izjavio je da rezolucija „nije operativna već se odnosi na principe, ključne političke poruke i upozorenja“.

U rezoluciji se insistira na važnost poštovanja ljudskih prava, uključujući prava žena, dece i manjina, i ohrabruje „uspostavljanje inkluzivnog političkog rešenja uz učešće žena“.

U tekstu se takodje traži da se „avganistanska teritorija ne koristi za pretnje ili napade na druge zemlje, niti za sklonište terorista“.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.