U trendu

Scene užasa u Sirtu pod Islamskom državom

Organizacija za zaštitu ljudskih prava „Hjuman rajts voč“ (Human Rights Watch – HRW) objavila je danas izveštaj u kojem su navedeni zločini, kao što su raspeća ili ubistva zbog „psovanja boga“, koje je Islamska država počinila u libijskom gradu Sirt, uporištu islamskih ekstremista.

U izveštaju se opisuju „scene užasa“ koje su se mogle videti pošto su pripadnici Islamske države u februaru 2015. zauzeli Sirt.

Desetinama stanovnika optuženih da su špijuni ili vračevi odsecane su glave, ljudi su bičevani zbog pušenja ili slušanja muzike, a očevi su bili primorani da ožene svoje ćerke za pripadnike Islamske države.

Stanovnici su, da bi bili bezbedni, morali da se povinuju pravilima te terorističke grupe, zasnovanim na njenoj strogoj interpretaciji šarijatskog prava.

Žene i devojčice već od 10. godine bile su primorane da pokrivaju glavu i nose crne haljine od glave do pete. Mnoge majke su pokrivale svoje ćerke i mladje od 10 godina iz predostrožnosti i straha od ekstremista.

Glavni gradski trg je postao pozornica za javna pogubljenja, izvodjena i odsecanjem glave mačem.

Islamska država je uvela i verski porez, što je primenjivano i u drugim oblastima pod kontrolom Islamske države.

Izveštaj „‘Osećamo da smo prokleti’: Život pod Islamskom državom u Sirtu, Libija“, napisan na 41 strani, zasnovan je na intervjuima sa 45 stanovnika tog priobalnog grada koje je HRW uradio u martu. Stanovnici sa kojima je razgovarano pobegli su iz Sirta kada je grad pao pod kontrolu Islamske države, zajedno s još dve trećine od 80.000 stanovnika.

Islamska država je ojačala u Libiji u vreme haosa koji je nastao kada je s vlasti zbačen i ubijen lider Moamer Gadafi 2011.

Sirt, mesto rodjenja Gadafija, bio je pogodjen talasom osvetničkih napada, kradja i ubistava posle zbacivanja dugogodišnjeg lidera, što je pomoglo Islamskoj državi da tu stvore uporište medju stanovnicima podeljenim izmedju dve vlade.

„Dok je pažnja sveta usmerena na zločine u Siriji i Iraku, Islamska država se izvlači s ubistvima u Libiji“, izjavila je Leta Tajler, istraživač HRW-a koja se bavi pitanjima terorizma.

Prema proceni američkih vojnih stručnjaka, Islamska država u Libiji ima oko 6.000 boraca, ali libijski vojni zvančnici su rekli HRW-u da ih ima do 1.800, od kojih su 70 stranci.

SAD i druge svetske sile saopštile su pre dva dana da su spremne da snabdevaju oružjem novu libijsku medjunarodno priznatu vladu da bi joj pomogle u borbi protiv Islamske države i drugih ekstremističkih vojski.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.