U trendu

SD ponovlja apel za rušenje vlade zbog TU sa SPC

PODGORICA – Socijaldemokrate Crne Gore ponovile su danas apel da sve „državotvorne partije“ izglasaju nepoverenje vladi Dritana Abazovića ukoliko usvoji i potpiše Temeljni ugovor sa SPC, koji je, kako tvrde, izdajnički.

„Ako ovakav izdajnički ugovor između države i SPC, zbog kojeg bi neko trebalo da odgovara pred zakonima ove države, bez ikakve mogućnosti da javnost nešto kaže na tu temu, bude usvojen na vladi, pozivamo sve državno odgovorne partije da podrže našu inicijativu i izglasaju nepoverenje Abazovićevoj vladi. Koja, što se nas tiče, ovako kako je koncipirana, nije ni smela biti birana. Jer je od samog starta jasno da je formirana da bi sprovodila tuđu agendu, kako bi realizovala ono što čak ni (Zdravka) Krivopaićeva vlada nije bila spremna. Sve to na štetu građanske i sekularne Crne Gore“, saopšteno je iz SD.
Prema njihovim tvrdnjama ovim ugovorom SPC se daju veća prava u odnosu na ostale verske zajednice.
„Ali joj se, što je još gore, daje više prava i u odnosu na samu državu Crnu Goru. Ugovor, istovremeno, svu kulturnu baštinu Crne Gore daje u ruke organizaciji sa sedištem u drugoj državi, da njime raspolaže kako ona hoće, a verske objekte koji toj organizaciji pripadaju stavlja u ravan ambasada i daje im pravo eksteritorijalnosti, što znači da državni organi Crne Gore, bez prethodnog odobrenja sveštenog lica, u njih ne mogu kročiti čak ni sa sudskim nalogom“, tvrde iz SD.

Oni su saopštili da vlada planira usvajanje ovog akta u najkraćem roku.
„Ništa od prethodno navedenog građanske partije niti građani ove države ne mogu elaborirati niti čuti detaljna obrazloženja, budući da je usvajanje ovog akta na vladi planirano u najkraćem roku. Pa pitamo: koja je bila svrha objavljivanja uopšte? Štrik kod evropskih partnera? Ili još malo agonije i podela, u kojima se svi valjamo otkako nas miri onaj koji je ovim ugovorom ušao u klasični čin izdaje? Ako građanske partije na ovo pristanu, pitamo se ima li išta na šta se sutra ne bi pristalo“, stoji u saopštenju, preneo je portal RTCG.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.