U trendu

SDA: Licemerne izjave Dodika o migrantskoj krizi

SARAJEVO – Najuticajnija bošnjačka Stranka demokratske akcije (SDA), Bakira Izetbegovića, osudila je izjave srpskog člana Predsedištva BiH, Milorada Dodika, o migrantskoj krizi, ocenivši ih licemernim s ciljem produbljivanja tog problema.

„Dodik je duži period deklarativno zagovarao rešavanje migrantske krize, a istovremeno na političkom planu radio je sve da blokira bilo kakvo rešenje. To pokazuju i njegove poslednje izjave, u kojima se protivi izmeštanju migrantskih centara iz urbanih područja USK, pri tome šireći teorije zavere i međunacionalnu mržnju“, navodi se u saopštenju SDA.

Tvrde da je Dodikov jedini cilj da usmeri težište migrantske krize isključivo na urbane centre s bošnjačkom većinom, kako bi ih destabilizovao i njihovim građanima napravio bezbednosni problem i otežao život.

Nedopustivo je, kažu, da se, umesto bezbednosnih, koriste etnički i politički kriterijumi i da se teret migrantske krize usmerava isključivo prema urbanim centrima USK u kojima većinom žive Bošnjaci. „Bošnjaci nisu pozvali migrante da dođu u BiH, već EU, i odgovornost za rešavanje ovog pitanja imaju svi u državi BiH u saradnji sa EU, a ne samo opštine s bošnjačkom većinom“, saopšteno je iz SDA.

Neodržive su i teze da je Ministarstvu bezbednosti po ovom pitanju potrebno odobrenje opstinskih ili generalno nižih nivoa vlasti ili odobrenje lokalnih zajednica, pa čak i pojedinih sela, smatraju u SDA.

Postavili su pitanje jesu li za postojeće migrantske centre u USK postavili kao uslov odobrenje lokalnih vlasti ili građana Bihaća, Kladuše i drugih gradova.

„Državne institucije nadležne za ovo pitanje, a ne Dodik, moraju doneti odluke o rasporedu migrantskih centara, na osnovu bezbednosne analize i profesionalnih kriterijuma, što znači da migrantski centri ne mogu biti u gradskim područjima kao što nisu nigde u Evropi“, saopstili su iz SDA.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar