U trendu

SDA: Presuda Karadžiću nosi poruke koje treba da razumeju svi

SARAJEVO – Stranka demokratske akcije (SDA) Bakira Izetbegovića ocenila je danas da pravosnažna presuda Radovanu Karadžiću za genocid i zločine protiv čovečnosti ima „istorijski značaj“ i nosi poruke koje je potrebno da „uvaže i razumeju svi u Bosni i Hercegovini i šire“.

Ta stranka smatra da doživotna kazna predstavlja delimičnu satisfakciju žrtvama, „iskaz razumevanja civilizovanog sveta za patnje naroda u BiH i važnu poruku da je pravda spora ali ipak dostižna“, prenosi Fena.

Istovremeno SDA je pozvala sve političke predstavnike u BiH da se suoče sa istinom i priznaju činjenice sadržane u presudi i da „hipoteku za počinjene zločine ne stavljaju čitavom srpskom narodu na teret, već Karadžiću i drugim presuđenim članovima udruženog zločinačgog poduhvata“.

„Samo na istini možemo da gradimo potrebno poverenje među narodima, i time garantujemo sigurniju budućnost Bosne i Hercegovine i generacija koje dolaze“, navode u SDA.

Izetbegovićeva stranka tvrdi i da je presudom potvrđena „istina o genocidnom projektu koji je imao za cilj podelu Bosne i Hercegovine kroz sistematsko istrebljenje prvenstveno Bošnjaka, ali i drugog nesrpskog stanovništva“, sa teritorija BiH pod političkom i vojnom kontrolom Karadžićevog režima.

Oni smatraju i da je njome dokazana činjenica da je Karadžić bio na čelu udruženog zločinačkog poduhvata odgovornog za kako tvrde, „najbrutalnije povrede međunarodnog prava od Drugog svetskog rata“.

„Uprkos tome što za zločine u Bratuncu, Foči, Ključu, Prijedoru, Sanskom Mostu, Vlasenici i Zvorniku namera nije kvalifikovana kao genocidna, ostaje činjenica da su i oni dokazani i kažnjeni, a kroz dokumentovane dokaze u procesu definitivno je određena njihova suština“, navodi SDA.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.