U trendu

SE: Razočaravajući učinak borbe protiv korupcije u Makedoiji

SKOPLJE – Makedonija je sprovela samo šest od 19 preporuka tela Saveta Evrope za borbu protiv korupcije (GRECO), što je „očigledno razočaravajući“ učinak, objavljeno je u najnovijem izveštaju.

GRECO navodi da Makedonija nije ostvarila značajan napredak u implementaciji preporuka za prevenciju korupcije među poslanicima, sudijama i tužiocima i apeluje na vlasti da preduzmu konkretne i odlučnije mere u vezi sa nizom preporuka koje je država dobila pre četiri i po godine.

Kako se navodi, Makedonija je implementirala šest od 19 preporuka, osam je delimično uvedeno, a pet nije uopšte.

Kad je reč o poslanicima, nije ostvarena nijedna preporuka Saveta Evrope, osim rada na kodeksu ponašanja poslanika, nakon što je taj projekat zaustavljen 2016. godine.

Izvestan napredak je napravljen u oblasti pravosuđa, između ostalog, usvojeni su amandmani na Zakon o sudskom savetu, a formirana su i savetodavna i nadzorna tela kako bi se podržalo sprovođenje pravilnika o ponašanja sudija i tužilaca u svakodnevnom radu.

Savet Evrope sa žaljenjem konstatuje da nije bilo značajnih koraka ni po pitanju rada državne komisije za prevenciju korupcije, a u izveštaju se pominje i da je to telo bilo umešano u seriju kontroverzi, zbog kojeg je veliki broj članova podneo ostavke.

GRECO je zaključio da je trenutno veoma nizak nivo usklađenosti sa preporukama Saveta Evrope nezadovoljavajuć i pozvao šefa makedonske delegacije da obezbedi izveštaj o napretku zemlje u implementaciji preporuka što pre, najkasnije do juna 2019. godine.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.