U trendu

Sedmoro mrtvih u poplavama u Luizijani

Sedmoro ljudi poginulo je u poplavama koje su pogodile američku saveznu državu Luizijanu, saopštile su danas vlasti.

Prema navodima policije, sedma žrtva je muškarac star oko 50 godina, čije je telo bujica izbacila u blizini biblioteke Grinvel springs u Baton Ružu.

U katastrofalnim poplavama izazvanim obilnim dvodnevnim kišama, evakuisano je više od 20.000 ljudi, a njih 11.000 smešteno je u skloništa.

Iako je kiša prestala u noći izmedju petka i subote, opasnost i dalje predstavljaju bujice zbog povećanog vodostaja reka, a u oblastima južno od Baton Ruža, stanovništvo pokušava da zaštiti svoje domove nasipima od džakova sa peskom, dok su mnoga naselja potpuno nestala pod vodom.

Meteorolozi su naveli da je poplave izazvala snažna oluja praćena obilnim padavinama i da nije moguće predvideti koliko će takve vremenske prilike potrajati.

Vodostaj reka dostigao je najviši nivo u poslednje 33 godine, a lokalne vlasti i Crveni krst obezbedili su skloništa za stanovnike koji su napustili svoje domove.

Evakuisani su takodje smešteni u dvoranu River centar u Baton Ružu i prostorije crkava i škola, a mnoga skloništa su zatvorena zbog prodora vode.

Spasilačke volonterske ekipe sakupljaju pomoć za stanovnike pogodjene poplavama, koja se dostavlja u čamcima i helikopterima, a većina stanovništva optužuje vlasti da su otežale pristup poplavljenim područjima zatvaranjem puteva, navodi agencija Asošijejted pres.

Meteorolozi su upozorili da postoji opasnost od novih poplava, kao i da su ugroženi i drugi delovi SAD, jer se vlažni talas premešta ka Teksasu i Meksičkom zalivu.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar