U trendu

Šef britanske diplomatije stigao na Bliski istok

Britanski ministar spoljnih poslova Boris Džonson stigao je u Saudijsku Arabiju zbog prvog u nizu sastanaka sa liderima zemalja Persijskog zaliva i razgovora o krizi u tom regionu.

Džonson će se na Bliskom istoku sastati s visokim zvaničnicima Katara, Saudijske Arabije, Ujedinjenih Arapskih Emirata i Kuvajta, preneo je Asošijetid pres.

Za danas je planiran sastanak šefa britanske diplomatije sa saudijskim princem Muhamedom bin Salmanom i šeikom iz Abu Dabija Muhamedom ben Zajid el Nahjanom, a Džonson će narednih dana posetiti Katar i Kuvajt. 
Ministar spoljnih poslova Velike Britanije je ranije ove nedelje, kao „čin smirivanja“, pozdravio posredovanje Kuvajta i to što je Katar odgovorio na zahteve.

Saudijska Arabija, Egipat, Bahrein i Ujedinjeni Arapski Emirati (UAE) prekinuli su početkom juna diplomatske odnose sa Katarom zbog njegove navodne podrške ekstremistima u regionu i veza s Iranom.

Te zemlje su 22. juna postavile Kataru 13 zahteva, medju kojima su zatvaranje medijske kuće Al Džazira, prekid odnosa s Iranom i zatvaranje turske vojne baze u Kataru. Dat mu je rok od deset dana da ih ispuni ako želi da mu budu ukinute diplomatske i ekonomske sankcije.

Katarske vlasti negirale su da podržavaju ekstremizam, navodeći da zahtevi Saudijske Arabije, Egipta, Bahreina i UAE narušavaju njen suverenitet.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar