U trendu

Šef Delegacije EU u SA: Sačekati četvrtak i potvrdu Saveta EU

SARAJEVO – Dok evropski komesar za proširenje i susedstvo Oliver Varhelji ne očekuje iznenađenja u četvrtak kada šefovi država članica EU treba da potvrde kandidatski status za BiH, šef Delegacije EU u Sarajevu Johan Satler smatra da, kako kaže, nije mudro proglašavatu pobedu dok ne bude dobijena i poslednja bitka.

Potrebno je, smatra, sačekati zvaničnu odluku šefova zemalja članica EU u četvrtak.

Satler je izrazio zadovoljstvo pozitivnim i snažnim informacijama i porukama Saveta za opšte poslove EU u pravcu odluke o dodeli kandidatskog statusa za BiH.

Ističe da će, ako odluka u četvrtak bude potvrđena, to biti veliki iskorak za BiH jer pre otvorenih pregovora o članstvu potrebno je, kaže, formalno dobiti status kandidata.

„Bez tog koraka nema drugih koraka, ali vrlo jasno sam naglašavao da nakon dodele tog statusa potrebno je već naredni dan videti konkretne aktivnosti i konkretan rad“, kazao je Satler.

Prema njegovim rečima, kandidatski status BiH bi trebalo da bude poruka novoizabranim vlastima da rade dinamično i suštinski na ispunjavanju ključnih kriterijima koji su stavljen pred BiH.

„Taj status biće signal ostatku sveta i investitorima koji žele da dođu da ulažu u BiH“, zaključio je Satler, preneo je portal sarajevskog Avaza.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar