U trendu

Šef Folksvagena se izvinio zbog podsećanja na slogan nacista

BERLIN – Izvršni direktor kompanije Folksvagen Herbert Dis izvinio se jer je upotrebio slogan koji podseća na nacistički izraz „Rad oslobađa“ (Arbeit Maćt Frei) kako bi ukazao na značaj povećanja profita te kompanije.

Dis je na događaju koji je organizovala njegova kompanija upotrebio izraz „Ebit maćt frei“, a Bi-Bi-Si objašnjava da je „Ebit“ često korišćen akronim koji znači „zarade pre kamata i taksi“ (earnings before interest and taxes).

Fraza koju je Dis upotrebio nesumnjivo podseća na „Arbeit Maćt Frei“, nemački izraz koji u prevodu znači „Rad oslobađa“, a koji je bio ispisan na ulazu u koncentracioni logor Aušvic.

Dis je u saopštenju naveo da mu je žao zbog nesrećnog izbora reči.

„Ni u jednom trenutku mi nije bila namera da se ova izjava stavi u pogrešan kontekst. U tom trenutku, jednostavno nisam razmatrao tu mogućnost“, rekao je Dis.

On je priznao i da kompanija ima „posebnu odgovornost u vezi sa Trećim rajhom“.

Kompanija Folksvagen osnovana je 1937. godine, kao deo vizije nacističkog lidera Adolfa Hitlera da omogući nemačkim porodicama da dobiju svoj prvi automobil.

Tokom Drugog svetskog rata, firma sa sedištem u Volfsburgu proizvodila je vozila za nemačku vojsku, a u njenoj fabrici je više od 15.000 ljudi iz obližnjih koncentracionih logora radilo u robovskim uslovima.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar