U trendu

Šef kineske diplomatije odbacuje jedinstvenu definiciju demokratije

Ministar spoljnih poslova Kine Vang Ji odbacio je ideju o postojanju samo jedne vrste demokratije i pozvao na promovisanje duha „prave demokratije“ na 14. Forumu demokratije na Baliju, prenosi Kineska medijska grupa (CMG).

„Neki pokušavaju da uzmu model jedne zemlje kao kriterijum, izazivajući tenzije izmedju različitih političkih sistema i ideologija i stvarajući podele i konfrontaciju u svetu“, rekao je kineski diplomata putem video-linka, naglasivši da prava demokratija zavisi od toga da li su ljudi „gospodari svoje sudbine“.

„Kroz vek istraživanja i eksperimentisanja, Komunistička partija Kine je vodila kineski narod u pronalaženju novog oblika demokratije koji odgovara nacionalnim uslovima Kine, onog koji je predsednik Si Djinping opisao kao narodnu demokratiju celokupnog procesa“, rekao je Vang koji je i državni savetnik na forumu održanom u četvrtak.

Prvi put izraz „narodna demokratija celog procesa“ predsednik Kine Si Djinping upotrebio je kada je posetio Šangaj u novembru 2019, a ponovo u govoru na 100. godišnjicu osnivanja Komunističke partije Kine kada je govorio o putu koji je pred nama.

Prema nedavno objavljenoj beloj knjizi, termin ima za cilj da „bolje predstavlja volju naroda, zaštiti njihova prava i u potpunosti oslobodi njihov potencijal za stvaranje“.

„Demokratija je rešavanje pitanja za ljude“, rekao je Vang na forumu, elaborirajući da obični Kinezi učestvuju u kineskim demokratskim izborima, konsultacijama, donošenju odluka, upravljanju i nadzoru.

Vang je takodje pozvao na unapređenje „demokratskih koncepata sa azijskim karakteristikama“.

„Trebalo bi da aktivno zagovaramo konsultacije kao jednaki i da ih učinimo važnim delom demokratskijih medjunarodnih odnosa“, rekao je on.

Govoreći o pandemiji kovid-19, Vang je takodje pozvao na „solidarnost i saradnju“ i upozorio na „hladnoratovski mentalitet“.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar