U trendu

Šef Pentagona u poseti Izraelu

Američki ministar odbrane Ešton Karter izjavio je u nedelju da ne očekuje da će ubediti izraelske lidere da promene stav o nuklearnom sporazumu s Iranom, ali da će istaći da taj dogovor ne ograničava mogućnosti Vašingtona da osigura bezbednost Izraela i arapskih saveznika SAD.

„Naša sposobnost da sprovedemo (odbrambenu) strategiju je nepromenjena“, izjavio je Karter novinarima u avinu na letu za Tel Aviv, gde će se u ponedeljak sastati s izraelskim ministrom odbrane Mošeom Jalonom, a u utorak s premijerom Benjaminom Netanjahuom.

Karter je dodao da Vašington i dalje ima pravo da upotrebi vojnu silu protiv Irana ako to bude neophodno, ali da je cilj sporazuma da se to spreči diplomatskim rešavanjem problema.

„Neću pokušavati da promenim ničije mišljenje u Izraelu. Možemo se složiti da se ne slažemo“, kazao je Karter.

Šef Pentagona je istakao da je nuklearni sporazum dobar sporazum, kojim je uklonjena pretnja i nesigurnost u regionu.

„Jedan od razloga zbog kojih je ovo dobar sporazum je taj što ne sprečava vojnu opciju – američku vojnu opciju, za koju sam ja odgovoran“ i koja će biti unapređena i očuvana, kazao je Karter.

Netanjahu je oštro kritikovao sporazum koji su postigli Iran i šest svetskih sila, tvrdeći da se time omogućava Iranu da napravi nuklearno oružje koje će biti pretnja opstanku Izraela i svetskoj bezbednosti.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar