U trendu

Šefovi diplomatija V4, baltičkih i nordijskih zemalja: Rusija sve nepredvidivija

Šefovi diplomatija zemalja Višegradske četvorke, baltičkih republika i nordijskih zemalja ocenili su danas na sastanku u Sopotu na severu Poljske da je veliki istočni sused Rusija sve nepredvidljivi.

„Diskusijom je dominirao problem bezbednosti zato što puno zemalja našeg regiona leži u bliskom susedstvu ukrajinsko-ruskog sukoba. Puno zemalja naše dvanaestorke oseća razne izgrede i provokacije sa ruske strane“, kazao je na konferenciji za novinare posle sastanka šef poljske diplomatije Vitold Vaščikovski.

Ministar spoljnih poslova Norveške Borge Brende upozorio je da je Evropska unija dužna da obezbedi da zemlje članice i dalje kao do sada ne znaju šta je to rat i da ne budu pogodjene sukobima.

„Živimo danas u takvom svetu, u Evropi, u kome je puno izazova: naš sused na istoku, Rusija je sve više nepredvidljiv, a problem je takodje i migracija. Nažalost vidimo samo vrh ledenog brega. Izazova će biti još više i sa tim moramo da računamo u narednim godinama“, kazao je Brende.

Šef norveške diplomatije rekao je da je za celu grupu četiri zemlje V4, četiri baltičke republike i četiri skandinavske zemlje najbolja i najveća garancija ideja Evrope koja dalje saradjuje u raznim oblastima.

Domaćin sastanka Vitold Vaščikovski izjavio je da Evropska unija ne bi trebalo da bude „talac Bregzita“ i migracijske krize već da treba bez obzira na te probleme koje rešava da krene u reforme.

„Ako je druga po snazi evropska privreda rešila da izadje iz Evrope, to znači da su žitelji Velike Britanije osećali da nisu zadovoljni članstvom u EU, a ako je tako, to znači da u EU treba nešto popraviti. Poljska ima jasnu koncepciju koju iznosi već neko vreme. Treba ponovo definisati ulogu evropskih institucija, ulogu Evropske komisije, Evropskog saveta, odnos Evropskog i nacionalnih parlamenata“, rekao je Vaščikovski.

Ministri spoljnih poslova Višegradske grupe sastaju se redovno s kolegama iz baltičkih i skandinavskih zemalja u formatu 4+8 od 2013. godine.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pogledaj komentare (1)