U trendu

Šehab: Presuda saudijskog suda za mene je ravna uništenju

DUBAI – Studentkinja doktorskih studija Salma al-Šehab, koju je saudijski sud u sredu osudio na 34 godine zatvora, navela je da je takva presuda ravna uništenju.

„Takva presuda predstavlja uništenje mene, moje porodice, moje budućnosti i budućnosti moje dece – dva mala dečaka od četiri i šest godina“, izjavila je al-Šehab pred sudijama, prema danas dobijenim sudskim dokumentima, prenosi AP.

Ona je rekla sudijama da je bila u zatvoru više od 285 dana pre nego što je njen slučaj uopšte prosleđen sudu, pokazuju pravni dokumenti do kojih je došla agencija.

Ona je osuđena zbog „širenja glasina i retvitovanja disidenata“.

Al-Šehab je naglasila da nije imala pojma da „jednostavno retvitovanje postova iz radoznalosti i posmatranje gledišta drugih, sa ličnog naloga sa ne više od 2.000 pratilaca, predstavlja terorizam“.

AP navodi da aktivisti i advokati smatraju kaznu protiv Salme al-Šehab, majke dvoje dece i istraživača na Univerzitetu Lids u Britaniji, šokantnom čak i po saudijskim standardima pravde.

Al-Šehab privedena tokom porodičnog odmora u januaru 2021. samo nekoliko dana pre nego što je planirala da se vrati u Ujedinjeno Kraljevstvo, navodi Inicijativa za slobodu, grupa za ljudska prava sa sedištem u Vašingtonu.

Inicijativa za slobodu opisuje Al-Šehab kao pripadnika šiitske muslimanske manjine u Saudijskoj Arabiji, koja se dugo žalila na sistematsku diskriminaciju u kraljevstvu pod sunitskom upravom.

„Saudijska Arabija se hvalila svetu da unapređuje prava žena i kreira zakonsku reformu, ali nema sumnje da se situacija samo pogoršava“, rekla je Bethani al-Haidari, saudijska menadžerka grupe.

Dodaje se da je presuda Al-Šehab privukla pažnju i Vašingtona, a Stejt department je u sredu saopštio da „analizira slučaj“.

„Ostvarivanje slobode izražavanja radi zalaganja za prava
žena nikada ne bi trebalo da bude kriminalizovano“, rekao je portparol Stejt departmenta Ned Prajs.

AP podseća da je prošlog meseca, američki predsednik Džo Bajden otputovao je u naftom bogato kraljevstvo i razgovarao sa princom Muhamedom bin Salanom u kojima je rekao da je izrazio zabrinutost za ljudska prava.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar