Seksualno zlostavljana trećina zaposlenih žena u Japanu

Skoro trećina zaposlenih Japanki doživela je neku vrstu seksualnog zlostavljanja na radnom mestu, navodi se u izveštaju vlade iz Tokija o unapredjenju uloge žena u radnom okruženju.

Više od polovine uznemiravanih žena bilo je izloženo neprimerenim komentarima muških kolega u vezi njihovog izgleda, godina ili psihičkog stanja, prenosi britanski list Gardijan.

U najozbiljnijim slučajevima žene su primoravane na seksualne odnose, neadekvatno su dodirivane i konstantno su primoravane da izlaze sa muškim kolegama.

U prvom izveštaju ovakvog tipa u Japanu, ministri zdravlja i rada saopštili su da je 35 odsto stalno zaposlenih žena prijavilo seksualno zlostavljanje na poslu.

U anketi je učestvovalo više od 9.600 žena izmedju 24 i 44 godine. U najvećem broju slučajeva, u 24 odsto, žene su prijave za uzmeniravanje podnosile protiv svojih šefova, navodi Gardijan.

Istraživanje je pokazalo da najveći broj Japanki trpi nasilje u tišini. Prema zvaničnim podacima 63 odsto zlostavljanih zaposlenih žena nikada nije prijavilo zlostavljača policiji.

Više od 10 odsto žena koje su prijavile zlostavljanje preživele su neadekvatno ispitivanje ili su prebačene na niže radno mesto.

Vlasti u Japanu bore se da povećaju broj žena na rukovodećim pozicijama.

Premijer Šinzo Abe izjavio je da mu je cilj da se do 2020. godine na 30 odsto rukovodećih položaja u kompanijama nalaze žene, medjutim eksperti smatraju da je ovaj cilj trenutno nedostižan.

(Beta)

Ostavite komentar