U trendu

Šelenberg i Lavrov: Prijateljski ton i pored bitnih razlika

BEČ – Ministar spoljnih poslova Austrije Aleksander Šalenberg i šef ruske diplomatije Sergej Lavrov, koji se nalazi u poseti Beču, danas su, i pored razlika u stavovima, kako po pitanju Ukrajine, tako i oko hapšenja ruskog opozicionara Alekseja Navaljnog, pokušali da sačuvaju prijateljski ton i naglase zajedništvo u austrijsko-ruskim odnosima.

Rusiju i Austriju povezuje „duga, promenljiva istorija“, a odnosi su istorijski rasli, pre nego što su, pre svega u poslednje vreme, bili često izloženi „masivnim stres testovima“, istakao je na zajedničkoj konferenciji za štampu Šalenberg.

On je naglasio da će Austrija nastaviti da brani zapadne vrednosti i zatražio od Lavrova da pod hitno i bezuslovno Rusija pusti na slobodu Navaljnog, čije osuđivanje je okarakterisao kao neprihvatljivo.

Kazao je da će Beč nastaviti da se zalaže za teritorijalni integritet Ukrajine, a tako protiv aneksije od strane Rusije.

Lavrov je, posebno emotivno, reagovao na učešće Šalenberga, u ponedeljak u Kijevu na „Krim platformi“.

Rekao je da, za razliku od njegovog polaganja venaca na bečkom trgu Švarcenberg, gde se nalazi spomenik poginulim ruskim vojnicima u Drugom svetskom ratu, ta platforma u Kijevu „nije bio pravi skup“.

Lavrov je istakao da je pogrešno shvaćena solidarnost sa Ukrajinom i ostro je kritikovao nerazumljivi režim u Kijevi.

Kritikovao je i što građani Krima ne dobijaju Šengen vize i time bivaju kažnjavani zbog svog političkog stava.

Lavrov je pozvao Šalenberga da poseti Krim, što je austrijski ministar odbio.

„Naš stav u vezi ilegalne aneksije Krima nije ni nov, niti iznenađujući. On je čvrst i to znaju naši ruski partneri“, rekao je Šalenberg.

On je ukazao da Austriju, kao ponosnu članicu EU, posebno boli što su odnosi Brisela i Moskve na najnižem nivou.

Istovremeno je kazao da, iako su Austrija i Rusija često bile na drugoj strani reke, most između dve zemlje nikada nije uništen.

Rusija, podvlači, ostaje važan sused EU, a dijalog je uvek bolji od svađe.

Lavrov će se tokom posete Beču sastati i sa austrijskim kancelarom Sebastijanom Kurcom, te i članovima civilno društvene austrijsko-ruske platforme „Soči dijalog“.

Planirano je i da poseti sedište Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA).

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar