U trendu

Seljimijev advokat: Dogovoreno da suđenje Tačiju i ostalima počne 3. aprila

HAG – Advokat jednog od bivših lidera tzv. OVK Redžepa Seljimija Geotrej Roberts izjavio je danas na pripremnoj konferenciji za suđenje u predmetu „Tači i ostali“ da je u razgovoru sa Specijaizovanim tužilaštvom saznao da je kao datum početka suđenja određen 3. april.

Za ovaj datum, prema Robertsovim rečima, planirane su uvodne reči, a potom će se nastaviti saslušanje prvih svedoka, prenosi prištinska Koha.

„Uprkos našim razlikama u mišljenjima ili tumačenjima ili stavovima sa tužilaštvom, pokušali smo da postignemo dogovor. Zahvaljujem im se što su pristali na naš stav, a vama, poštovane sudije, prepuštamo da odlučite o datumu polaska procesa“, rekao je Roberts.

Predstavnici Specijalizovanog tužilaštva su, nakon ovoga, potvrdili da je ovaj datum dogovoren za početak suđenja.

Na konferenciji je govorio i advokat Kadrija Veseljija, takođe bivšeg lidera tzv. OVK, Ben Emerson, koji je ocenio da je 600 sati, koliko je Tužilaštvo odredilo za iznošenje dokaza previše, kao i da je za bivšeg predsednika SR Jugoslavije Slobodana Miloševića, koji je bio optužen u tri zemlje, traženo 300 sati.

„U slučaju Miloševića, bilo bi potrebno 20 godina da se ova logika primenjivala“, izjavio je Emerson.

U slučaju „Tači i ostali“, koji se vodi protiv bivših lidera OVK Hašima Tačija, Kadrija veseljija, Jakupa Krasnićija i Redžepa Seljimija Tužilaštvo je do sada obezbedilo više od 300 svedoka.

Oni se terete za ratne zločine i zločine protiv čovečnosti, a u haškom pritvoru nalaze se od kraja 2020. godine.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar