U trendu

Senat izabrao Gorsuča za Vrhovni sud

Republikanska većina u američkom Senatu, uprkos žestokom protivljenju Demokrata, izabrala je danas konzervativca Nila Gorsuča za sudiju Vrhovnog suda SAD.

Izbor Gorsuča, nakon 14 meseci natezanja izmedju Republikanaca i Demokrata, ne samo što je doneo Donaldu Trampu najveći trijumf od kako je predsednik SAD, već je i promenio ravnotežu u najvišem američkom pravosudnom telu u korist konzervativaca, desničara.

Četrdesetdevetogodišnji konzervativac Gorsuč, kome izmedju ostalog zameraju to što je naklonjeniji velikim korporacijama nego običnom čoveku, kao i svaki sudija Vrrhovnog suda, na toj poziciji ostaće do kraja života i svojim odlukama će decenijama oblikovati pravac američkog društva.

„On će dati neverovatan doprinos sudu“, ocenio je lider republikanske većine u Senatu Mič Mekonel, nakon glasanja koje se završilo rezultatom 54:45.

Republikanska većina u američkom Senatu juče je promenila proceduralna pravila kojima je uslov za izbor sudije Vrhovnog suda smanjen na prostu većinu umesto dotadašnjih 60 od ukupno 100 senatora, čime je omogućeno da bude potvrdjen kontroverzni kandidat predsednika Trampa.

Gorsuč je došao na mesto u Vrhovnom sudu upražnjeno od smrti konzervativca Antonina Skalije u februaru prošle godine, što je i najduže od 1862. koliko je neko mesto u tom sudu bilo upražnjeno.

Agencija AP je ocenila da bi promena proceduralnih pravila za izbor sudije Vrhovnog suda mogla da ima dugoročne posledice u Senatu koji tradicionalno funkcioniše na stranačkoj saradnji i saglasnosti senatora.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.