Senatori traže od Trampa da kazni Tursku zbog Sirije

VAŠINGTON – I republikanski i demokratski senatori zatražili su u sredu od administracije predsednika Donalda Trampa da ih obavesti ukoliko su izveštaji da Turska krši sporazum o prekidu vatre u Siriji tačni i da na to odgovori oštrim sankcijama.

„S obzirom na ulog, vreme je od suštinske važnosti“, napisali su republikanski senatori Lindzi Grejem i Marša Blekbern i demokratski senatori Kris Van Holen, Ričard Blumental i Džin Šahin u pismu državnom sekretaru Majku Pompeu, prenosi Rojters.

Oni su bili među najglasnijima u američkom Kongresu među senatorima koji su se žalili na Trampovu odluku da povuče američke snage iz većeg dela Sirije, što mnogi vide kao napuštanje kurdskih snaga koje su se godinama borile zajedno s američkim trupama protiv ekstremista Islamske države.

Senatori su u pismu citirali izveštaje da turske snage deluju izvan dogovorene „sigurne zone“ na severoistoku Sirije, i da turske ili snage koje Turska podržava napadaju sirijske Kurde u blizini Tal Tamra.

„U više navrata, predsednik Tramp je pretio da će ‘uništiti ekonomiju Turske’ u slučaju da Turska prekrši svoje obaveze“, napisali su u pismu.

„U skladu sa ovim stavom, tražimo od administracije da preduzme brze mere za sprovođenje sporazuma od 17. oktobra uz oštre ekonomske sankcije“, rekli su oni i dodali da će nastaviti da traže usvajanje zakona o sankcijama u Kongresu.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.