najveća internet zajednica u Srbiji već 18 godina

U trendu

“Senatsko odbijanje veta je opasan presedan”

Američki predsednik Barak Obama Obama nazvao je večeras greškom i opasnim presedanom glasanje u Senatu SAD kojim je odbijen njegov veto na zakon koji dozvoljava rođacima žrtava terorističkih napada na Ameriku 11. septembra 2001. da tuže zbog toga vladu Saudijske Arabije.

“To je opasan presedan”, rekao je Obama u intervjuu za Si-En-En, a preneo Rojters.

Predstavnički dom američkog Kongresa danas je odbacio Obamin veto na ovaj zakon. Rezultat glasanja je bio ubedljiv, pri čemu je 348 članova Kongresa bilo za odbacivanje veta, a 76 protiv, prenosi Rojters. Senat je nešto ranije doneo istu, skoro jednoglasnu, odluku o odbacivanju Obaminog veta.

Bela kuća je osudila ovu odluku američkog Senata.

“Ovo je najveća sramota koju je Senat SAD učinio verovatno još od 1983”, rekao je novinarima portparol Bele kuće Džoš Ernest, podsećajući na poslednji slučaj kada je Senat uz veliku većinu glasova odbio predsednički veto.

Saudijska Arabija i njeni saveznici upozoravaju američku zakonodavne organe da će dozvoljavanje državljanima SAD da tuže saudijsko kraljevstvo zbog napada 2001. imati negativne posledice, prenosi AP.

Agencija navodi da Saudijska Arabija ima arsenal oruđa kojim bi mogla da uzvrati na američke mere, uključujući smanjenje zvaničnih kontakata, povlačenje milijardi dolara iz privrede SAD i ubeđivanje bliskih saveznika Saudijaca u Savetu za saradnju u Persijskom zalivu (GČ) da umanje saradnju u borbi protiv terorizma, investicije i pristup SAD važnim regionalnim vazdušnim bazama.

“Ovo bi trebalo da bude jasno Americi i ostatku sveta: Kada je jedna država članica GČ nepravedno uzeta kao cilj, drugi staju oko nje. Sve države će stati uz Saudijsku Arabiju na svaki mogući način”, tvrdi profesor političkih nauka na Univerzitetu Ujedinjenih Arapskih Emirata i stručnjak za zalivska pitanja, Abdulkalek Abdulah.

(Tanjug)

Napišite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.

Najnovije iz rubrike