U trendu

Seoska crkva u Nemačkoj zadržava zvono posvećeno Hitleru

Protestantska crkva u jednom selu na zapadu nemačke zadržaće zvono posvećeno Adolfu Hitleru, kao podsetnik na nacističke zločine, odlučile su lokalne vlasti.

Seoska uprava mesta Herkshajm am Berg, seoceta od oko 700 ljudi na zapadu Nemačke, sinoć je izglasala da se u seoskoj protestantskoj crkvi zadrži bronzano zvono iz 1934. godine teško 240 kilograma, prenosi agencija DPA.  
Zvono na kome je ugraviran kukasti krst i natpis „Sve za domovinu – Adolf Hitler“ treba da služi „pomirenju“ i treba da bude i memorijal protiv „nasilja i nepravde“, navela je uprava sela u odluci usvojenoj sa 10 glasova za i tri protiv.

Na ploči ispred crkve biće pomenuta posebnost ovog „nacističkog“ zvona. Lokalni odbornici su tako odbili ponudu regionalnih vlasti da se zameni sporni predmet.

Za zvono sa spornim natpisom saznalo se u javnosti prošle godine i privuklo je veliku medijsku pažnju u Nemačkoj. Tadašnji gradonačelnik Ronald Beker koji se zalagao da se zvono zadrži bio je primoran da podnese ostavku prošle godine posle izjave da nacistički period nije bio u potpunosti loš.

Novi gradonačelnik Georg Velker rekao je sinoć da je zajednici potrebna jasnoća da zna u kom pravcu žele da idu.

On je predstavio studiju u kojoj se zaključuje da zvono ima vrednost kao spomenik i da kao takvo treba da bude klasirano i izloženo u muzeju ili ostavljeno tu gde je.  Uklanjanje zvona bilo bi uskraćivanje „odgovarajuće i prosvećene kulture sećanja“, navodi se u studiji.

(Beta)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike