U trendu

Šeranić: Predviđeno osnivanje Agencije RS za lekove

BANJALUKA – Ministar zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske Alen Šeranić rekao na posebnoj sednici Narodne skupštine Republike Srpske je da nalazi kiseonika koji su uzeti u zdravstvenim ustanovama u Srpskoj odgovaraju standardima evropske farmakopeje.

„Kada govorimo o aktuelnoj administrativnoj situaciju uvoza i distribucije kiseonika, Agencija za lekove i medicinska sredstva BiH je onemogućila pravnim licima koja su zdravstvenim ustanovama isporučivala kiseonik dalje obavljanje neregistrovane delatnosti”, rekao je Šeranić u uvodnom obraćanju na posebnoj sednici NSRS.

On je istakao da Srpska uređuje sve obilke socijalne zaštite i zdravstvo.

„Potrošnja kiseonika biće izraženija u ovoj godini. Imamo probleme u snabdijevanju kiseonikom zdravstvenih ustanova shodno već ustanovljenom načinu isporuke, te ugrožavanje kontinuiteta pružanja zdravstvene zaštite u vanrednoj situaciji koja je prouzrokovana virusom krona“, kaže Šeranić.

On je napomenuo da je navedeni problem uočen i u Federaciji BiH, Brčko distriktu i instituciji Saveta ministara, prenela je Srna.

Naglasio je da je Predlogom zakona o lekovima i medicinskim sredstvima Republike Srpske predviđeno osnivanje agencije za lekove i medicinska sredstva Srpske, te propisani delokrug, način rada, kao i nadležnost tog tela.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.