U trendu

Server: Srbija u UNMIK-u vidi svoj suverenitet na Kosovu

BEOGRAD – Povlačenje UNMIK-a sa Kosova bez dogovora o konačnom statusu bi verovatno zahtevalo novu rezoluciju Saveta Bezbednosti Ujedinjenih nacija, a njeno donošenje bi zavisilo od Rusije, konstatuje Danijel Server, profesor vašingtonskog univerziteta Džons Hopkins i ekspert za Balkan.

On nije iznenađen što se Beograd protivi tome jer je, navodi, prisustvo UN na neki način za Srbiju dokaz njenog suvereniteta na Kosovu.

To je po njegovom mišljenju besmisleno, jer u „realnosti nema suvereniteta, osim na severu i neke kontrole nad drugim srpskim zajednicama“.

„Vidite, Srbija neće dati ni centimetar ukoliko ne dobije nešto zauzvrat i ne čudi me što se protivi inicijativi za povlačenje UNMIK-a. Ali, mislim da u praksi to znači da će Amerikanci verovatno samo pokušati da umanje budžet i broj osoblja“, rekao je Server.

Na pitanje zašto je UNMIK toliko važan Beogradu, Server kaže da je to simbol Rezolucije 1244 i tvrdnji Beograda da to garantuje suverenitet Srbije, a što je, po njegovom mišljenju, zabluda.

„Misija na Kosovu je neobična, jer je to misija bez vojne sile, ona je u nadležnosti KFOR-a. Ja zapravo ne znam ni koliko je ljudi u misiji UN na Kosovu, ali ne verujem da je to neki preterani broj. Ipak, SAD, u principu, pokušavaju da ove misije umanje gde god mogu. Da li je moguće da se UNMIK povuče sa Kosova bez dogovora o konačnom statusu – pretpostavljam da jeste, ali bi to verovatno zahtevalo novu rezoluciju Saveta Bezbednosti UN, a naravno, Rusija bi kontrolisala da li bi ona prošla ili ne“, rekao je Server za RSE.

„Što se tiče vojske, budimo jasni – armija Kosova ne bi predstavljala nikakvu pretnju po Srbiju. Protivljenjem formiranju vojske Kosova, Srbija pokušava da sačuva poslednje tragove svog suvereniteta, ali to je potez koji ne može imati uspeha“, kaže Server.

On smatra i da će Kosovo nastaviti sa formiranjem vojske te da Beograd to ne može da zaustavi.

„Ono što to formiranje koči u poslednje vreme, jeste to što Amerikanci i Evropljani pokušavaju da navedu Kosovo da uradi sve što je moguće da ubede Srbiju da se saglasi sa tom armijom. Ali, to ne ide jer je Beograd odlučan u protivljenju, ali u nekom trenutku očekujem da će Priština nastaviti napred“, zaključio je Server.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.