Šest država EU obustavilo upotrebu ove vakcine

Šest zemlja EU obustavilo je upotrebu vakcina Astra eneka zbog zabrinutosti u vezi sa krvnim ugrušcima.

Danska, Austrija, Estonija, Letonija, Litvanija i Luksemburg suspendovale su vakcinaciju oksfordskom vakcinom iz serije od milion doza koja je poslata čak u 17 evropskih zemalja.

Do obustave na dve nedelje u Danskoj došlo je nakon izveštaja o ozbiljnim slučajevima krvnih ugrušaka koji su se pojavljivali kod ljudi vakcinisanih ovom vakcinom.

Danski zdravstveni stručnjaci naglašavaju da trenutno ”nije utvrđeno da postoji veza između vakcine i krvnih ugrušaka“.

Istovremeno, Belgija najavljuje da za sada neće obustaviti primenu vakcine Astra Zeneka i da u toj zemlji nisu poznati slučajevi nekoga sa krvnim ugrušcima nakon vakcinacije.

„Za sada znamo da je ovo vrlo sigurna vakcina. Nemamo argumente koji podržavaju bilo koje drugo gledište “, navodi šef belgijske Radne grupe za vakcinaciju, Dirk Ramekers.

Evropski agenicija za lekove pokrenula je istragu povodom navoda o mogućoj vezi između vakicne Astar Zeneka i zgrušavanja krvi kod osoba koje su je primile.

Belgijske zdravstvene vlasti navode da su u početku vakcinacije prijavljivani smrtni slučajevi u staračkim domovima nakon doza Fajzera, ali da su istraživanja pokazala da ti smrtni slučajevi nemaju veze s vakcinom.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.