U trendu

Šestorica katalonskih lidera na saslušanju u parlamentu

BARSELONA – Bivši potpredsednik Katalonije Oriol Hunkueras doveden je danas iz zatvora na saslušanje u parlament Katalonije, prvi put od kako je uhapšen tokom neuspelog pokušaja otcepljenja Katalonije 2017. godine.

Hunkuerasa i petoricu bivših clanova katalonske vlade, u zgradi parlamenta aplauzom je dočekala manja grupa pristalica, uzvikujući „Sloboda“.

Bivši katalonski zvaničnici u zgradu parlamenta su ušli bez lisica i bez pratnje uniformisanih policajaca, iako su ispred zdanja katalonskog parlamenta bile primetne policijske snage, javlja AP.

Predsednik Katalonije Kim Tota i predsedavajući parlamenta toplo su dočekali i pozdravili se sa šestoricom bivših katalonskih zvaničnika.

Ovo je prvi put da su se ova šestorica pojavila u zdanju Katalonskog parlamenta još od hapšenja zbog zahteva za nezavisnost Katalonije u oktobru 2017.

Vrhovni sud Španije osudio je Hunkuerasa i osmoricu bivših katalonskih zvaničnika u oktobru prošle godine na zatvorske kazne u trajanju od 9 do 13 godina zbog pronevere državnog novca. Svoje zatvorske kazne oni služe u katalonskim zatvorima.

Bivši katalonski zvaničnici pozvani su da učestvuju u radu parlamentarnog odbora koji se bavi posledicama privremenog preuzimanja vlasti u Kataloniji od strane španske vlade tokom krize 2017.

„Srećan sam sto mi se pružila prilika da se vratim u parlament i obratim vam se. Srećan sam jer volim parlament, volim demokratiju i dijalog“, rekao je Hunkueras članovima odbora.

U nastavku svog polusatnog izlaganja istakao je da su on i njegovi saradnici nepravedno osuđeni i da se do rešenja političke krize može doći samo dijalogom između separatističkog pokreta, španske vlade i unionističkih stranaka.

„Nismo uradili ništa protivzakonito, jer održavanje referenduma nije zločin“, naglasio je Hunkueras govoreći o referendumu za nezavisnost Katalonije koji je organizovala njegova vlada.

„Osuđeni smo i u zatvoru smo, ali nastavićemo da se borimo za bolju zemlju i pravičnije društvo, koristeći sve instrumente naše sopstvene države“, zaključio je Hunkueras.

Lorena Roldan, liderka prounionističke Građanske stranke u katalonskom parlamentu, odreagovala je pozivom Hunkuerasu „da zatraži oproštaj“ zbog pokušaja otcepljenja Katalonije.

„Svoj dolazak ovde iskoristili ste samo da biste se obratili svojim pristalicama, da biste nastavili svoju politiku i izazivali dalje sukobe. Šteta je što niste došli da zatražite oproštaj“, konstatovala je Roldan.

Do saslušanja u parlamentu Katalonije došlo je u jeku nastojanja da se u okviru separatističkog bloka održi jedinstvo tri najznačajnije političke stranke.

Situacija u Kataloniji je najozbiljniji politički izazov koji je potresao Španiju u proteklim decenijama. Istraživanja pokazuju da je bogata, 7,5 milionska Katalonija oštro podeljena po pitanju nezavisnosti.

U španskom Ustavu stoji da je država nedeljiva.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.