U trendu

Sestra Kim Džong Una razvija kult ličnosti svoga brata

Mlađa sestra lidera Severne Koreje Kim Jo Džong nedavno je imenovana za zamenika direktora Odeljenja za propagandu i agitaciju (PAD), te će ubuduće biti zadužena za razvoj kulta ličnosti svog brata Kim Džong Una, prenosi britanski list „Gardijan“.

Pozivajući se na neimenovane izvore bliske režimu, britanski medij navodi da će Kim Jo Džong kao zamenica direktora PAD biti odgovorna za „pružanje pomoći u učvršćivanju vlasti Kim Džong Una“ sprovođenjem projekata za razvoj idolopoklonstva.

Ona je na toj funkciji zamenila dugogodišnjeg veterana zaduženog za propagandu Kim Ki Nama (89) koji je, kako navodi izvor, smenjen zbog starosti i premešten na više ceremonijalnu funkciju savetnika sa kojom neće imati veća ovlašćenja.

Spekulacije o gubitku utucaja Ki Nama, koji je bio na čelu PAD od 1989. godine i još od šezdesetih služio dinastiji Kima, prvi put su se čule u aprilu kada se on pojavio u publici umesto na podijumu tokom trećeg zasedanja 13. Vrhovne Skupštine naroda.

O životu Kim Jo Džong se, kao i o svim pripadnicima vladajuće severnokorejske porodice Kim, malo toga zna.

Kako prenosi južnokorejska novinska agencija Jonhap, veruje se da Jo Džong ima između 27 i 28 godina i da se početkom 2015. godine udala za Čoe Songa, sina partijskog sekretara Coe Rjong Haea, a da je studije završila u Švajcarskoj, kao i njen brat.

Kako navodi neimenovani izvor, Kim Džong Un je lično tražio da se ona premesti na višu funkciju jer ima apsolutno poverenje u nju što, kako je naglasio izvor, pokazuje da ne veruje dovoljno partijskim kadrovima oko sebe.

(Novi Magazin),

Pročitajte još i:

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar