U trendu

Seul: Ne verujemo da Pjongjang ima nove kapacitete za ICBM

Obaveštajna služba Južne Koreje ne veruje da je Severna Koreja obezbedila nove kapacitete za program interkontinentalnih balističkih raketa (ICBM), izjavio je danas južnokorejski poslanik, osporavajući navode Pjongjanga, prenosi Rojters.

Nastavljajući sa nuklearnim i programom razvoja balističkih raketa, uprkos sankcijama SAD, Severna Koreja je prošle nedelje objavila da je uspešno izvela probno lansiranje interkontinentalne balističke rakete, navodeći da je ta raketa sposobna da nosi velike i teške nuklearne bojeve glave.

Neki stručnjaci veruju da ta raketa ima mogućnost da dosegne do Aljaske i Havaja, a da je test ukazao na značajan napredak u nameri Severne Koreje da izgradi rakete nuklearnog tipa koje bi mogle da pogode američko tlo, navodi agencija.

Ipak, Ji Wan-jung koji je takođe član istražnog komiteta južnkorejskog parlamenta, rekao je novinarima da nacionalna obaveštajna služba nije bila u mogućnosti da potvrdi da je ponovno pokretanje bilo moguće.

„Uzimajući u obzir da Severna Koreja nema nikakvih objekata za testiranje (za tehnologiju ponovnog pokretanja), služba smatra da (Severna Koreja) još nije osigurala tu tehnologiju“, rekao je on.

On je naveo da služba veruje da je raketa koja je prošle nedelje lansirana bila modifikovana verzija rakete KN-17 koja je testirana u maju.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.