U trendu

Seul: Podela podataka sa Japanom, uz uključenost SAD

SEUL – Južna Koreja nastaviće da deli obaveštajne podatke sa Japanom, ali na način koji uključuje SAD, iako je donela odluku da ukine sporazum sa Tokijom, izjavio je danas zamenik savetnika za nacionalnu bezbednost južnokorejskog predsednika Kim Hjun-čong.

On je dodao da je donošenje odluke da se ukine sporazum o podeli obaveštajnih podataka sa Japanom bilo neizbežno pošto je, kako je naveo, Tokio ignorisao ponude Seula za dijalog kako bi se rešio spor u vezi sa prisilnim radom Korejaca za vreme rata, prenosi Rojters.

Japanski premijer Šinzo Abe izjavio je ranije danas da odluka Seula da ukine sporazum o podeli vojnih obaveštajnih podataka škodi uzajamnom poverenju Japana i Južne Koreje.

„Nastavićemo da blisko sarađujemo sa SAD kako bismo obezbedili regionalni mir i prosperitet, kao i bezbednost Japana“, rekao je Abe, obraćajući se novinarima, dan nakon što je Seul objavio svoju odluku.

Japanski ministar odbrane Takeši Ivaja ocenio je danas da je odluka Južne Koreje da ukine sporazum o podeli obaveštajnih podataka „za žaljenje“ i da pokazuje neuspeh Seula da prepozna rastuću bezbednosnu pretnju koju predstavljaju rakete Severne Koreje.

„Probe raketa koje iznova sprovodi Severna Koreja prete nacionalnoj bezbednosti i saradnja između Japana i Južne Koreje i sa SAD je ključna“, rekao je Ivaja i pozvao Seul da donese mudru odluku, prenosi Rojters.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.