U trendu

Seul: Sami ćemo održati vojne vežbe u decembru, i bez SAD

SEUL – Uprkos mogućem otkazivanju zajedničkih vojnih vežbi sa SAD najavljenih za decembar, Južna Koreja će u planiranom periodu sama održati vežbe vazduhoplovnih snaga, izjavio je danas zvaničnik južnokorejskog Ministarstva odbrane.

Godišnje vojne vežbe Južne Koreje i SAD, koje su zakazane za decembar, najverovatnije će ove godine biti otkazane kako bi se pružila podrška tekućim mirovnim naporima u kojima učestvuje Severna Koreja, rekli su zvaničnici dve zemlje, navodi Jonhap.

„Nećemo menjati plan za vežbe južnokorejskih vazduhoplovnih snaga, iako zajedničkih programa neće biti“, rekao je danas novinarima zvaničnik Ministarstva nacionalne odbrane u Seulu.

Vojne vežbe vazduhoplovnih snaga velikih razmera se sprovode u decembru svake godine od 2015. i u njima učestvuju desetine aviona i hiljade pripadnika vojnih snaga SAD i Južne Koreje, podseća južnokorejska agencija.

Ako bude otkazana, to će biti najnovija u nizu vojnih vežbi koje su ove godine otkazane radi podrške dijalogu s ciljem da Severna Koreja odustane od svog programa nuklearnog naopružanja.

Severna Koreja, inače, oštro kritikuje zajedničke vojne vežbe SAD i Južne Koreje kao „probu za invaziju“ na tu komunističku zemlju.

Istorijskim potezima u pravcu denuklearizacije Korejskog poluostrva, dve Koreje su održale tri samita ove godine, a američki predsednik Donald Tramp i severnokorejski lider Kim Džong-un sastali su se u junu u Singapuru.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar