U trendu

Seul traži da Tokio ispravi mapu zbog spornih ostrva

SEUL – Južna Koreja je danas pozvala zamenika ambasade Japana Hirohisu Somu kako bi protestovala zbog mape na sajtu Olimpijskih igara u Tokiju na kojima je nekoliko južnokorejskih ostrva obeleženo kao japanska teritorija.

Mala grupa ostrva, koju u Južnoj Koreji zovu Dokdo, a u Japanu Takešima, u centru su višedecenijskog spora između dve zemlje, preneo je Rojters.

Javno nezadovoljstvo u Južnoj Koreji je počelo nakon što su ostrva prikazana kao deo Japana.

Tokio je odbacio zahtev Seula da promeni mapu, zbog čega su neki južnokorejski političari pozvali na bojkot Olimpijskih igara.

Ministarstvo spoljnih poslova Južne Koreje je saopštilo da je pozvalo zamenika ambasadora u Seulu, Hirohisu Somu, zahtevajući korekciju mape.

„Planiramo da izrazimo snažan protest nepravednom teritorijanom prisvajanju Dokoda i zahtevamo momentalnu ispravku“, rekao je portparol ministarstva spoljnih poslova Čoi Jong-sam.

Telefonski pozivi ka japanskoj ambasadi za komentar su ostali neodgovoreni, dodaje Rojters.

Ostrva, koja su poznata kao Lijankort Roks, nalaze se 225 kilometara istočno od Južne Koreje, koja kontroliše ostrva, međutim, Japan tvrdi da takođe ima suverenitet na tom tlu.

Odnosi između Seula i Tokija su na tankom ledu usled svađa oko ostrva i pitanja kompenzacije za žrtve koje su morale da rade u japanskim firmama i vojnim bordelima u periodu između 1910. i 1945. godine, tokom japanske kolonijalne vladavine.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.