U trendu

Seul zatražio pomoć SAD u sporu s Japanom

Južna Koreja je danas zatražila pomoć SAD u diplomatskom sporu s Japanom, takodje američkim saveznikom, zbog mera pojačane kontrole visokotehnološke robe koje je uvela vlada u Tokiju.

Južnokorejska vlada je saopštila da je šefica diplomatije Kang Kjung-va o tome telefonom razgovarala s američkim državnim sekretarom Majkom Pompeom i iznela mu stav Seula da bi japanska „nepoželjna“ trgovinska ograničenja mogla poremetiti globalne lance nabavke i naškoditi trilateralnoj saradnji.

Navedeno je da je Pompeo izrazio „razumevanje“ pozicije Južne Koreje i pristao da pomogne u omogućavanju komunikacije Seula, Tokija i Vašingtona putem diplomatskih kanala.

„Ministarka Kang je izrazila zabrinutost da će japanska trgovinska ograničenja štetiti ne samo našim kompanijama, već bi mogla da poremete globalne lance nabavke i izazovu negativne efekte ne samo po američke firme već i po globalni trgovinski poredak. To ne bi bilo idealno za bilateralno prijateljstvo i saradnju Južne Koreje i Japana kao ni za trostranu saradnju Južne Koreje, SAD i Japana“, navelo je južnokorejsko ministarstvo spoljnih poslova.

Zamenik predsednika južnokorejskog Biroa za nacionalnu bezbednost Kim Hjun-čong otputovao je juče u Vašington i novinarima rekao da će s američkim zvaničnicima razgovarati o sporu s Japanom. Južnokorejski predsednik Mun Džae-in je u utorak apelovao na Japan da se uzdrži od dovodjenja situacije u „slepu ulicu“ i da odgovori na napore Seula da se problem reši diplomatski.

Kim je rekao da će pored bilateralnih tema, s Amerikancima razgovarati i o eventualnom posredovanju u sporu s Japanom.

Tokio je prošle nedelje pooštrio proces odobravanja izvoznih dozvola za mnoge osetljive materije namenjene južnokorejskim firmama, kojima su hemikalije neophodne za proizvodnju poluprovodnika i ekrana korišćenih za televizore i pametne telefone.

Južna Koreja, izvozno orijentisana ekonomija koja je najveći svetski proizvodjač kompjuterskih čipova i ekrana, vidi japanske mere kao osvetu za sudske odluke kojima je japanskim kompanijama naloženo da plate kompenzaciju Južnokorejcima koji su tokom Drugog svetskog rata bili terani na prisilni rad.

Japanski zvaničnici su rekli da se sporni materijali mogu izvoziti samo trgovinskim partnerima od poverenja, nagoveštavajući bezbednosne rizike i njihovo ilegalno slanje u Severnu Koreju, ali nije pomenut nijedan oredjeni slučaj.

Seul je odbacio te navode, tvrdeći da provera kompanija koje preradjuju i izvoze hemikalije uvezene iz Japana nije pokazala nikakve nelegalne transakcije kojima bi hemikalije stigle do Severne Koreje ili bilo koje zemlje pod sankcijama UN.

Južna Koreja planira da podnese žalbu i Svetskoj trgovinskoj organizaciji, gde je već pokrenula to pitanje.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.