U trendu

Severna Koreja: Denuklearizacije – i SAD da uklone svoje oružje

PJONGJANG – Severna Koreja saopštila je danas da nikada neće pristati na jednostranu denuklearizaciju i da su SAD te koje sa Korejskog poluostrva prve treba da „uklone nuklearnu pretnju“.

„SAD moraju da prepoznaju tačno znacenje denuklearizacije Korejskog poluostrva, a posebno moraju da izuče geografiju na pravi način. Kada je reč o Korejskom poluostrvu, na njemu se nalazi teritorija naše republike, kao i čitav region (Južna Koreja) gde su SAD postavile svoje snage, uključujući i nuklearno oružje. Kada govorimo o kompletnoj denuklearizaciji Korejskog poluostrva, to znači uklanjanje svih izvora nuklearne pretnje, ne sa Severa i Juga, već i iz svih područja u okolini poluostrva“, navodi se u saopštenju koje je prenela severnokorejska agencija KCNA.

Agencija AP ocenjuje da ovo saopštenje podiže dalje sumnje oko toga da li bi severnokorejski lider Kim Džong Un ikada pristao na denuklearizaciju.

U pregovorima o denuklearizaciji Severne Koreje, između Pjongjanga i Vašingtona, došlo je do zastoja u vezi redosleda procesa denuklearizacije i uklanjanja međunarodnih sankcija.

Kim se 12. juna sastao sa američkim predsednikom Donaldom Trampom, kada su se složili da postignu „kompletnu denuklearizaciju“ Korejskog poluostrva.

Od tada, nije mnogo toga postignuto – SAD insistiraju da Sever otkrije sve svoje poligone i postrojenja za proizvodnju nuklearnog oružja, dok zvanični Pjongjang insistira, pre svega, na uklanjanju međunarodnih sankcija.

Agencija podseća da su SAD uklonile svoje taktičko nuklearno naoružanje iz Južne Koreje tokom 90-ih godina.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.