U trendu

Severna Koreja ispalila balističku raketu sa podmornice, osuda Japana, Kine i Južne Koreje

Severna Koreja ispalila je jutros balističku raketu sa podmornice kod svoje istočne obale, što je odmah naišlo na osudu Japana, Južne Koreje i Kine.  

Raketa, verovatno tipa KN-11, ispaljena je iz podmorničke baze nedaleko od grada Sinpo, pokazuju satelitski snimci. Preletela je 500 kilometara i pala u identifikacionu zonu protivvazdušne odbrane Japana.

Ispaljena je dva dana posle početka godišnjih združenih vojnih vežbi Južne Koreje i SAD. Pjongjang, koji vežbe smatra pripremom za agresiju, zapretio je „preventivnim udarima“.

Japanski premijer Šinzo Abe oštro je osudio probu.

„To je ozbiljna pretnja bezbednosti Japana, neodgovoran čin koji ne može da se toleriše“, rekao je Abe, dodajući da se nije dogodilo da raketa udje u identifikacionu zonu protivvazdušne odbrane.

Ministar spoljnih poslova Kine Vang Ji izrazio je danas u Tokiju neslaganje sa nuklearnim programom Severne Koreje posle nove probe balističke rakete.

„Razgovarali smo o razvoju dogadjaja na Korejskom poluostrvu. Kina se protivi razvoju neuklearnog programa Severne Koreje i svim aktivnostima koje bi doprinele porastu tenzija“, rekao Vang Ji novinarima posle razgovora sa japanskim i južnokorejskim zvaničnicima.

Južna Koreja je ocenila da je cilj probe da dolije ulje na vatru i poručila da će „odlučno i žestoko odgovoriti na svaku provokaciju“, navodi se u saopštenju južnokorejske vojske.

Oružane snage Južne Koreje i SAD počele su u ponedeljak godišnju združenu vojnu vežbu posle čega je Pjongjang zapretio Seulu i Vašingtonu da će ih „pretvoriti u pepeo“ ukoliko bude naznaka napada na Severnu Koreju.

Južna Koreja i SAD su istakle da su vežbe odbrambenog karaktera i ponovile da nemaju nameru da napadnu Pjongjang.

Oko 50.000 južnokorejskih i oko 25.000 američkih vojnika učestvuje u kompjuterski simuliranim manevrima koji će trajati 12 dana.

Dve Koreje su tehnički i dalje u ratu jer su posle završetka Korejskog rata (1950-1953) sklopile primirje ali ne i mirovni sporazum.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.