U trendu

Severna Koreja izvela petu nuklearnu probu

Severna Koreja uspešno je danas izvela petu nuklearnu probu, najsnažniju do sada, saopštili su južnokorejski zvaničnici koji su oštro osudili novi test, uz ocenu da je u pitanju „čin samouništenja“.

Američke, evropske i kineske seizmološke službe registrovale su noćas podrhtavanje tla, a kako se veruje taj „veštački zemljotres“ izazvala je peta nuklearna proba Pjongjanga.

„Naši nuklearni naučnici izveli su probu najnovije nuklearne bojeve glave, na poligonu za nuklearne testove na severu zemlje“, rekla je spikerka na severnokorejskoj televiziji.  

U izveštaju se navodi da posle probe nije registrovano radioaktivno curenje, kao ni štetne posledice u okolini.

Južnokorejska predsednica Park Geun Hje je saopštila da „provokacije Severne Koreje ubrzavaju njeno samouništenje“ i da proba svedoči o „manijačkom nesavesnom ponašanju“ severnokorejskog lidera Kim Džong-una.

Američki predsednik Barak Obama vest o nukleranoj probi Pjongjanga primio je u predsedničkom avionu na putu za Vašington iz Laosa, posle čega je odvojeno razgovarao sa južnokoreskom predsednicom i japanskim premijerom Šinzom Abeom.

Portparol američkog predsednika rekao je da će Obama nastaviti konsultacije sa američkim saveznicima i partnerima narednih dana kako bi se „osigurale ozbiljne posledice provokacija Severne Koreje“.  

Japanski premijer Šinzo Abe rekao je da severnokorejske nuklearne probe ne mogu da se tolerišu, a japansko ministarstvo spoljnih poslova uputilo je zvanični protest Pjongjangu.

Japanske vlasti saopštile su da nadležne službe i avioni mere radijaciju, kao i da sagledavaju posledice koje proba ima u okolini.

Proba je izvedena na dan kada Pjongjang slavi osnivanje Demokratske Narodne Republike Koreje 9. septembra 1948.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.