najveća internet zajednica u Srbiji već 18 godina

U trendu

Severna Koreja izvela probu hidrogenske bombe

Severna Koreja je danas saopštila da je izvela probu hidrogenske bombe, što bi, ako se potvrdi kao tačno, predstavljalo veliki korak u unapredjenju nuklearnog arsenala te zemlje.

Na državnoj televiziji je objavljeno da je Pjongjang izveo probu “minijaturne” H-bombe, podignuvši time “nuklearnu moć zemlje na sledeći nivo” i obezbedivši oružje za odbranu od SAD i drugih neprijatelja.

U saopštenju se dodaje da je proba bila “savršeno uspešna”, a vest o tome proslavljena je na ulicama Pjongjanga.

Veliki broj ljudi okupio se ispred glavne železničke stanice da na velikom ekranu gleda posebne vesti o probi. Mnogi su aplaudirali i klicali kada je TV voditelj saopštio vest.

Predsednica Južne Koreje Park Guen-hje je izjavila da nuklearna proba predstavlja provokaciju i pretnju životima i budućnosti njene zemlje.

Južna Koreja će se konsultovati sa saveznicima i regionalnim silama kako bi naterali Svernu Koreju da se suoči s posledicama nuklearne probe.

Bezbednosni zvaničnik Tae-jong izjavio je da Pjongjang mora da poštuje rezolucije UN i da potpuno i nepovratno obustavi nuklearni i balistički program.

Premijer Japana Šinzo Abe izjavio je da saopštenje Severne Koreje o probi hidrogenske bombe predstavlja pretnju bezbednosti njegove zemlje i dodao da će preduzeti snažnu akciju i da će raditi s drugim zemljama, SAD, Južnom Korejom, Kinom i Rusijom, kao i sa UN.

“Apsolutno ne možemo to da dozvolimo i snažno osudjujemo” izvodjenj probe, rekao je Abe novinarima.

Vašington i nuklearni stručnjaci su sumnjali u ranije tvrdnje Severne Koreje u vezi s hidrogenskom bombom, koja je mnogo snažnija nego atomska bomba, ali koju je i mnogo teže napraviti.

Ako bude potvrdjeno da je Pjongjang izveo probu takve bombe, to bi izazvalo veliku zabrinutost i verovatno podstaklo uvodjenje oštrijih sankcija Severnoj Koreji, a dodatno bi pogoršalo i njene odnose sa susedima.

Uspešna proba H-bombe značila bi da je Severna Koreja bliža svom cilju da proizvede bombu dovoljno malu da može na raketi da dosegne američku teritoriju.

(Beta)

Kim Džong-Un lično potpisao naredbu o testiranju bombe

Severnokorejski lider Kim Džong-Un lično je pre tri nedelje potpisao naredbu kojom se odobrava najnovija nuklearna proba Pjongjanga, poželevši da “2016. godina počne uz gromoglasni ođek eksplozije hidrogenske bombe”.

Severna Koreja saopštila je ranije danas da je izvela svoju prvu uspešnu probu minijaturizovane hidrogenske bombe, što još nije potvđeno, ali su usledile osude sa svih strana sveta.

Očekuje se da će Savet bezbednosti UN kasnije danas održati tim povodom vanrednu sednicu.

Vest o izvođenju probe emitovana je na severnokorejskoj državnoj televiziji, a prikazan je i snimak kopije naredbe koju je Kim potpisao 15. decembra, preneo je AFP.

“Neka nam 2016. godina počne… uz gromoglasni ođek naše prve eksplozije hidrogenske bombe, da ceo svet upre pogled u našu socijalističku, nuklearno naoružanu republiku i veliku Radničku partiju Koreje”, napisao je Kim svojom rukom u poruci pored potpisa.

Severnokoreksa televizija je prikazala i drugu naredbu, koja datira od 3. januara, a u kojoj je Kim potpisao svoje konačno odobrenje da test bude izveden 6. januara.

Kim, koji je došao na vlast posle smrti svog oca Kim Džong-Ila u decembru 2011. godine, predsedavao je, takođe, trećioj nuklearnoj probi koju je ta zemlja izvela u februaru 2013. godine.

Hidrogenska ili termonuklearna bomba koristi fuziju u lančanoj reakciji koja rezultira daleko snažnijom eksplozijom nego što je to eksplozija usled fisije izazvane samo uranijumom ili plutonijumom.

Veruje se da Severna Koreja godinama razvija takvu modernu napravu, a eksperti nisu sigurni da li je danas zaista testirana hidrogenska bomba.

Kim je prošlog meseca nagovestio da je Pjongjang već razvio takvu bombu, ali je njegova tvrdnja tada u širokim krugovima odbačena kao preterana retorika, podseća francuska agencija.

Nema radijacije u Japanu posle nuklearne probe Pjongjanga

U Japanu nije registrovana radijacija nakon što je Severna Koreja danas izvela nuklearnu probu, rekao je portparol vlade u Tokiju.

Ni na jednom od mernih mesta u Japanu nije detektovana radijacija, precizirao je glavni sekretar kabineta Jošihide Suga na konferenciji na novinare, a preneo Rojters.

Postoji mogućnost da Japan predloži Ujedinjenim nacijama razne ekonomske i druge sankcije protiv Severne Koreje u saradnji sa SAD, dodao je on, ali nije izneo više detalja.

(Tanjug)

Priključite se diskusiji o Severnoj Koreji.

Napišite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.

Najnovije iz rubrike