U trendu

Severna Koreja po starom: Zbrisaćemo Ameriku!

Na zvaničnom veb sajtu Severne Koreje pojavilo se upozorenje da će Pjongjang „zbrisati“ SAD ukoliko Vašington započne rat na Korejskom poluostrvu.

Udarna grupa američke Mornarice Karl Vinson biće u vodama nadomak Korejskog poluostrva za nekoliko dana, kako je u subotu izjavio potpredsednik SAD Majk Pens, uoči najava da se Severna Koreja sprema za šesti nuklearni test.

Veruje se da Pjongjang ne poseduje tehnologiju koja bi im omogućila da izrade raketu koja je sposobna da dopre do kopna SAD, ali su samo ovog meseca sprovedena dva raketna testa, a retorika je pooštrena, prenosi AFP.

U nekoliko uvodnika koji su se pojavili u zvaničnom glasilu severnokorejske Radničke partije, Rodong Sinmun, navodi se da zemlja nije zaplašena dolaskom udarne grupe američke Mornarice.

„Takve pretnje možda bi uplašile meduzu, ali to nikada neće uspeti sa Severnom Korejom“, piše u današnjem Rodongu.

Dan ranije objavljeno je da su revolucionarne snage Severne Koreje „borbeno spremne da potope nuklearni nosač aviona SAD jednim udarom“.

Retorika Pjongjanga intenzivira se svakog proleća, kada SAD i Južna Koreja drže zajedničke vojne vežbe koje one vide kao probe za napad.

U uvodniku se navodi da je dolazak udarne grupe dokaz da se invazija Severne Koreje bliži, a autor teksta ocenjuje da je to loša procenaVašingtona da poredi Severnu Koreju i Siriju, koja nije, nakon što su SAD lansirale krstareće rakete na vazduhoplovnu bazu Šajrat. momentalno odgovorila protivnapadom,

„Svet će sada biti svedok kako se nuklearni nosači aviona Vašingtona pretvaraju u ogromne gomile čelika zakopanih u moru i kako će zemlja pod nazivom Amerika biti zbrisana sa lica Zemlje“,kaže se u uvodniku.

Postoje i strepnje da će Severna Koreja sprovesti još jedan test u cilju obeležavanja 85. godišnjice osnivanja Korejske narodne armije (KPA) u utorak.

Sever nikada nije testirao interkontinentalnu balističku raketu dovoljnog dometa da dospe do kopna SAD, iako ima ambicije da razvije jednu tavku raketu. Nije poznato da su dovoljno umanjili atomsku tehnologiju kako bi mogli da je stave u nuklearnu bojevu glavu rakete, piše AFP.

Zvaničnici SAD su upozoravali da su „sve opcije na stolu“, uključujući i vojni udar, kako bi osujetili oružane ambicije Severne Koreje.

(Tanjug)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike