Severna Koreja se sprema za lansiranje dugometne rakete?

Analiza satelitskih snimaka pokazuje da postoji mogućnost da se Severna Koreja priprema za lansiranje balističke rakete dugog dometa, javila je danas japanska novinska agencija Kjodo njuz, pozivajući se na neimenovani izvor u japanskoj vladi.

Snimci sakupljeni tokom proteklih nekoliko dana nagoveštavaju da bi raketa sa lokacije u zapadnoj oblasti Dongčang mogla biti lansirana za oko nedelju dana, navodi japanska agencija, a prenosi AFP.

Ključni bezbednosi saveznik Japana, SAD redovno prate aktivnosti Severne Koreje iz kosmosa, a i sam Japan je 2003. počeo sa satelitskim praćenjem te zemlje, navodi francuska agencija.

Portparol Ministarstva odbrane Južne Koreje Kim Min-Seok nije želeo ni da potvrdi ni da opovrgne navode agencije Kjodo njuz, ali je dodao da južnokorejska vojska vreba bilo kakve znake koji bi ukazivali na mogućnost lansiranja dugometne rakete.

Ovi medijski navodi se pojavljuju u trenutku kada međunarodna zajednica razmatra dalje sankcije protiv Pjongjanga zbog toga što je izveo svoju četvrtu nuklearnu probu ranije ovog meseca.

“Akcija za koju se pretpostavlja da ova izolovana zemlja priprema mogla bi imati za cilj ismevanje Saveta bezbednosti UN i planova njenih država članica da pooštre sankcije (Pjongjangu) zbog najnovije nuklearne detonacije”, ocenjuje japanska agencija.

Vašington zagovara snažan odgovor UN, uključujući pooštrene sankcije, kao odgovor na nedavnu nuklearnu probu Severne Koreje, ali se Kina, glavni diplomatski zaštitnik i ekonomski dobrotvor Pjongjanga, tome protivi, napominje Frans pres.

(Tanjug)

Jedan komentar

  • milovan

    Pa šta im mogu vise uvesti što već nisu?! Mogu kao ono kada sude pa kažu osuđuju zatvorenika na četiri doživotne kazne. To je baš smešno. Tako i Koreji, sankcije na sankcije. A sve moguće su već uveli.

Ostavite komentar