U trendu

Severna Koreja: Uništićemo do poslednjeg teroriste iz CIA

Severna Koreja (DPRK) optužila je je danas CIA da je „skovala zaveru“ sa Južnom Korejom da ubiju severnokorejskog lidera Kim Džong Una usred tenzija u tom regionu i najavila da će „nemilosrdno uništiti do poslednjeg teroriste američke CIA“, javlja AFP.

CIA i obaveštajne službe Južne Koreje „skovale su zlobnu zaveru“ sa neodređenim „biohemijskim supstancama“ kako bi ubili Kim Džong Una u toku zvaničnih ceremonija u Pjongjangu, objavila je državna agencija Severne Koreje saopštenje ministarstva.

Kako se u saopštenju tvrdi, za CIA „je ubistvo biohemijskim supstancama uključujući i radioaktivne supstance i nano otrove, najbolji metod koji ne zahteva pristup meti, smrtonosni efekti mogu se pojaviti nakon šest meseci“.

CIA i obaveštajne službe Južne Koreje „ideološki su vrbovale i podmitile građanina DNR Koreje koji se preziva Kim“ da izvede napad na Kim Džong Una, navodi se saopštenju.

„Mi ćemo pronaći i nemilosrdno uništiti do poslednjeg teroriste američke CIA-e i marionete obaveštajnih službi Južne Koreje“, navodi se u saopštejnju i dodaje da je taj plan isto što i „objava rata“.

Optužbe su iznete u vreme kada je Pjongjang poveo sve ratoborniju retoriku sa administracijom američkog predsednika Donalda Trampa zbog programa naoružanja Severene Koreje.

Retorički rat između te dve strane buknuo je u prošle dve nedelje, a Pjongjang je zapretio izvođenjem šestog nuklearnog testa koji bi samo još više povećao tenzije.

U saopštenju nije navedena nikakva informacija o tome na koji način je plan osujećen ili o tome šta se dogodilo sa navodnim špijunom.

Severna Koreja nastavlja da izvodi operacije nadgledanja svoje populacije, a otvoreno neslaganje sa režimom smatra se ekstremno teškim.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.