U trendu

Severnokorejski diplomata osumnjičen za umešanost u ubistvo Kim Džong Nama

Malezijska policija saopštila je danas da traga za severnokorejskim diplomatom zbog povezanosti s ubistvom polubrata lidera Severne Koreje Kim Džong Nama, kao i da su dve žene osumnjičene za napad bile obučene da premažu svoje ruke otrovnim hemikalijama i da zatim time namažu njegovo lice.

Policija je saopštila da su dve žene, Indonežanka i Vijetnamka, oprale ruke ubrzo pošto su otrovale Kima. Na video snimcima s aerodroma vide se obe žene kako idu posle napada s rukama odmaknutim od tela.

„Verujemo da je to bilo planirano i da su bile obučene da to rade“, izjavio je glavni inspektor Halid Abu Bakar.

Nije utvrdjeno koji otrov je upotrebljen u napadu, ali je bio dovoljno jak da ubije Kima pre nego što je došao do bolnice.

Halid je rekao da ne može da potvrdi da severnokorejske vlasti stoje iza napada, ali da je jasno da su Severnokorejci umešani.

Policija je odbacila tvrdnje jedne osumnjičene da je prevarena i da je mislila da učestvuje u televizijskoj šali.

Ambasada Severne Koreje u Maleziji tvrdi da osumnjičene govore istinu i traži da dve „nevine žene“ odmah budu oslobodjene, ocenivši da one nikako nisu mogle da otruju Kima.

Ako je otrov bio na njihovim rukama, „kako je moguće da su te osumnjičene i dalje žive?“, upitano je u saopštenju Ambasade, uz ocenu da je nešto drugo uzrok smrti.

Policija je uhapsila četiri osobe zbog povezanosti s ubistvom, a danas je saopštila da ima još dva nova osumnjičena, drugog sekretara Ambasade Severne Koreje u Kuala Lumpuru i radnika severnokorejske državne aviokompanije Er Korio.

Veruje se da su oni još u Maleziji, a traga se za još pet osumnjičenih, od kojih su neki verovatno pobegli iz zemlje.

Kim Džong Nam, stariji polubrat lidera Severne Koreje Kim Džong Una, umro je prošle sedmice na aerodromu u Kuala Lumpuru, pošto je verovatno bio otrovan.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar