U trendu

Si Djinping, Angela Merkel i Makron o globalnim izazovima

Kineski predsednik Si Djinping pozvao je u ponedeljak na proširenje konsenzusa i saradnje izmedju Kine i evropskih zemalja kako bi se zajednički nosile sa globalnim izazovima, prenela je danas Kineska medijska grupa (CMG).

U razgovoru sa francuskim predsednikom Emanuelom Makronom (Emmanuel Macron) i nemačkom kancelarkom Angelom Merkel, putem video-veze, Si je rekao da je svetu potrebno medjusobno poštovanje i iskrena saradnja, umesto sumnjičavosti, jer je globalna situacija sa pandemijom kovida 19 i dalje teška i perspektiva globalnog ekonomskog oporavka ostaje neizvesna.

Si je pozvao Kinu i evropske zemlje da se uzajamno poštuju, traže zajednički jezik uz zadržavanje razlika i pravilno rukuju razlikama kako bi osigurale da kinesko-evropske veze stabilno napreduju.

Kada je reč o medjusobnoj saradnji, Si je rekao da se Kina nada da će se 23. samit Kina-EU održati što je pre moguće i da će poboljšati dijalog u ekonomiji i trgovini, kulturnoj razmeni, digitalnim i klimatskim promenama.

Si je rekao da je odlučnost Kine da proširi otvaranje nepokolebljiva i nada se da evropske zemlje mogu kineskim preduzećima ponuditi pošteno, transparentno i nediskriminatorno poslovno okruženje.
„Medjunarodni poslovi treba da se rešavaju putem konsultacija“, naglasio je Si.

Makron je rekao da su kineska preduzeća dobrodošla da ulažu u Francusku i dodao da je spreman da poboljša saradnju sa Kinom u borbi protiv klimatskih promena i zaštite biodiverziteta.

Predsednik Francuske kazao je da ceni ulogu koju je Kina imala u pravičnoj distribuciji vakcina protiv kovida-19 zemljama u razvoju i da je spremna da ojača saradnju sa Kinom u tom pogledu.

Merkelova je rekla da je Nemačka spremna da produbi koordinaciju i saradnju sa Kinom u promociji poštene proizvodnje i distribucije vakcina, kao i oporavka medjuljudske i trgovinske razmene.

„Odnos izmedju Kine i evropskih zemalja veoma je važan i postoje mnoge oblasti saradnje. Dve strane treba da poboljšaju uzajamno poštovanje, ojačaju dijalog i smanje razlike“, dodala je nemačka kancelarka.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.