U trendu

Si Djinping: Forum Pojas i put postigao pozitivne rezultate

Kineski predsednik Si Djinping je danas ocenio kao značajan rezultat dvodnevnog medjunarodnog foruma iu Pekingu „Jedan pojas, jedan put“.

Si je novinarima rekao da je 68 zemalja i medjunarodnih organizacija potpisalo sporazume o saradnji s Kinom u okviru ideje o „Novom putu svile“, prenosi kineska agencija Sinhua.

On je rekao da će tih više od 270 sporazuma doprineti da se izgradi taj pojas i put i podstakne se poverenje i unapredi saradnja.

Si je prethodno na okruglom stolu na forumu pozvao svetske vodje da se založe za rezultate na dobrobit svih, da podstaknu koordinaciju politika i prodube saradnju u sprovodjenju inicijative „Jedan pojas, jedan put“.

Kineski predsednik je pozvao zemlje da grade partnerstva, da ostanu otvorene za saradnju i rešavaju razlike kroz dijalog.

On je pozvao zemlje da slede principe inicijative „Jedan pojas, jedan put“ – produbljene konsultacije, zajednički doprinos jačanju politike, infranstrukture, trgovine, i finansijske povezanosti medju zemljama, navodi Sinhua.

Rekao je da države treba da se odupru protekcionizmu i traže rezultate koji će biti na dobrobit svih strana kroz saradnju, dijalog za rešavanje sporova radi održanja regionalne stabilnosti, da usaglase razvojne strategije i formulišu zajednički akcioni plan.

Založio se da se ubrza izgradnja železnica, puteva, luka, gasovoda i naftovoda, i elektro i telekomunikacionih mreža, „ekonomskih koridora“ i industrijskih parkova.

Ideju za „Novi put svile“ kineski predsednik je dao 2013. godine da bi ojačao saradnju Kine sa zemljama Azije, Evropom i Afrikom.

Ideja u koju je Kina spremna da uloži milijarde, obuhvata izgradnju više od 13.000 kilometara puteva i železnica za izvoz kineske robe, kao i radove u lukama.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.