U trendu

Si Djinping izrazio duboko saučešće zbog smrti čuvenog agronoma Juana Lungpinga

Predsednik Kine Si Djinping izrazio je duboko saučešće porodici čuvenog kineskog naučnika, „oca hibridnog pirinča“ Juana Lungpinga, prenela je Kineska medijska grupa.

Juan, vodeći kineski agronom poznat po uspešnom razvoju prvog hibridnog soja pirinča na svetu, koji je spasao ogroman broj ljudi od gladi u Kini, kao i u drugim delovima sveta, umro je u subotu u 91. godini.

Si, koji je i generalni sekretar Centralnog komiteta Komunističke partije Kine,  visoko je pohvalio Juanov doprinos kineskoj prehrambenoj sigurnosti, poljoprivrednim tehnološkim inovacijama, kao i svetskom razvoju hrane.

Si je naglasio da je najbolji način sećanja na Juana učenje iz njegovog patriotizma i istrajnosti u radu i pozvao sve članove KP, zvaničnike i naučnike da se posvete služenju zemlji i njenim ljudima konkretnim akcijama.

„Otac hibridnog pirinča“ do ključnih otkriča koja su ga proslavila došao je 1970-ih. Razvio je hibridni soj pirinča čiji je godišnji prinos bio 20 odsto veći od postojećih sorti, što je značilo prehranu za dodatnih 70 miliona ljudi.

Njegov rad je doprineo transformaciji Kine od zemlje u kojoj nema dovoljno hrane za svega tri decenije, u prehrambeno sigurnu zemlju. Godine 2004. dobio je Svetsku nagradu za hranu.

Juan i njegov tim su saradjivali sa desetinama zemalja širom sveta na rešavanju pitanja bezbednosti hrane i neuhranjenosti. Istraživanjem se bavio i u poznim godinama. Pre četiri godine je doprineo stvaranju soja pirinča sa niskim sadržajem kadmijuma, za oblasti pogodjene zagadjenjem teškim metalima, smanjivši količinu kadmijuma u ​​pirinču više od 90 odsto.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar