U trendu

Si Đinping u Hongkongu: Politika jedna zemlja, dva sistema mora da se primenjuje dugoročno

Predsednik Kine Si Đinping izjavio je danas u Hongkongu da je politika „jedna zemlja, dva sistema“ testirana i dokazana, da nema razloga da se menja, i da se mora primenjivati na duge staze.

Na obeležavanju 25. godišnjice povratka Hongkonga u sastav Kine, Si je rekao da demokratski sistem te teritorije doprinosi zaštiti demokratskih prava Hongkonžana i održavanju prosperiteta i stabilnosti Hongkonga, prenosi Kineska medijska grupa (CMG).

Si je kazao da politika „jedna zemlja, dva sistema“ predstavlja „sjajnu doktrinu“ i da joj je osnovni cilj „da podrži nacionalni suverenitet, bezbednost i razvojne interese Kine i održi dugoročni prosperitet i stabilnost u Hongkongu i Makaou“.

„Sve što je centralna vlada uradila je za dobrobit naše zemlje, Hongkonga i Makaoa, kao i naših sunarodnika u Hongkongu i Makaou. Politika ‘jedna zemlja, dva sistema’ je dobila podršku više od 1,4 milijarde ljudi u matičnoj Kini i jednoglasnu podršku stanovnika Hongkonga i Makaoa i široko je priznata od međunarodne zajednice“, naveo je Si.

Dodao je da će potpuno i verno sprovođenje te politike stvoriti „bezgranični prostor za razvoj specijalnih administrativnih regiona Hongkonga i Makaoa“.

Si je rekao da obezbeđenje dobrog upravljanja znači čuvati prosperitet i stabilnost Hongkonga i vitalne interese više od sedam miliona njegovih stanovnika.

„Centralna vlada u potpunosti podržava Hongkong u održavanju njegove jedinstvene pozicije i očuvanju prednosti, konsolidovanju pozicije Hongkonga kao međunarodnog finansijskog, pomorskog i trgovinskog centra, te održavanju slobodnog, otvorenog i regulisanog poslovnog okruženja, kao i u održavanju sistema običajnog prava i širenju nesmetanih i povoljnih međunarodnih veza“, kazao je Si.

U Hongkongu, gde je danas održana i ceremonija inauguracije šestog saziva uprave tog autonomnog regiona, Si je rekao i da je ta teritorija „od povratka matici delovala kao važan most i prozor koji povezuje matični deo zemlje sa drugim delovima sveta“ i da je „dala nezamenljiv doprinos dugoročnom čudu, stabilnom i brzom ekonomskom razvoju Kine“.

Si je naveo da je Hongkong „prebrodio sve vrste izazova“, da je „stabilno napredovao“, i da „nijedan od izazova nije zaustavio napredak Hongkonga“.

U Hongkongu su tokom 2019. i 2020. održavani masovni protesti, uz učešće više stotina hiljada pristalica demokratskog pokreta protiv lokalne vlasti, lojalne vladi u Pekingu. Snažan prodemokratski pokret u Hongkongu bori se za očuvanje građanskih sloboda garantovanih toj teritoriji 1997. godine, kada ju je Velika Britanija vratila Kini.

Hongkong je tada dobio specijalan status, pošto je Peking prihvatio princip „jedna zemlja, dva sistema“ koji je garantovao očuvanje ekonomskih i društvenih tradicija te teritorije u periodu od 50 godina posle njenog vraćanja u sastav Kine, odnosno do 2047.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.