U trendu

Si i Šolc sastali se u Pekingu

Kineski predsednik Si Đinping sastao se danas u Velikoj sali naroda u Pekingu sa nemačkim kancelarom Olafom Šolcom koji boravi u zvaničnoj poseti Kini.

Si je rekao da je Šolc prvi evropski lider koji je posetio Kinu posle 20. nacionalnog kongresa Komunističke partije Kine i da je to njegova prva poseta Kini kao saveznog kancelara, prenosi Sinhua.

Prema rečima predsednika Kine, ta poseta će dodatno unaprediti međusobno razumevanje i poverenje između dve strane, produbiti saradnju u različitim oblastima i dati dvema stranama priliku da planiraju dalji rast bilateralnih veza.

Ističući da se ove godine obeležava 50. godišnjica diplomatskih odnosa Kine i Nemačke, Si je rekao da put od pet decenija pokazuje da sve dok dve strane slede principe međusobnog poštovanja, traženja zajedničkog jezika uz zadržavanje razlika, održavanje razmene i uzajamnog učenja, a u cilju saradnje na obostranu korist, bilateralne veze će u celini ići u dobrom pravcu i stabilno napredovati.

Ukazujući na složen i fluidan međunarodni pejzaž, Si je istakao potrebu da Kina i Nemačka, dve velike zemlje sa velikim uticajem, rade zajedno u vremenima promena i nestabilnosti i više doprinose globalnom miru i razvoju, prenela je Sinhua.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar