U trendu

Si: Kina je za jaču bezbednosnu saradnju i veći uticaj Interpola

Kineski predsednik Si Djinping izjavio je danas na otvaranju Generalne skupštine Medjunarodne policijske organizacije (Interpol) u Pekingu da se nada da će Kina blisko saradjivati s drugim zemljama i svetskim organizacijama u izgradnji univerzalne bezbednosti za čovečanstvo.

Si je obećao snažniju podršku Kine Interpolu u narednim godinama kako bi ta organizacija povećala svoj uticaj i liderstvo na globalnom nivou, prenela je Sinhua.

Istakavši važnu ulogu Interpola u saradnji policijskih i bezbednosnih snaga u borbi protiv kriminala, Si je rekao da je Kina, od kada je postala članica Interpola 1984, dala doprinos održavanju bezbednosti i stabilnosti u svetu.

„Sve više ljudi veruje da je Kina jedna od najbezbednijih zemalja na svetu, što je važan doprinos koji je Kina dala svetu. Kina je aktivno učestvovala u globalnoj policijskoj saradnji i globalnom bezbednosnom upravljanju, odlučno je podržala medjunarodnu borbu protiv terorizma, pridružila se globalnoj saradnji u borbi protiv sajber zločina“, rekao je Si.

Kineski predsednik je predložio reformu i inovaciju, u skladu s vladavinom prava i zajedničkim interesima, u cilju jačanja globalne saradnje policijskih i bezbednosnih snaga.

„Zemlje bi trebalo da usvoje koncept zajedničke, sveobuhvatne, kooperativne i održive stabilnosti i da zajedno odgovore na bezbednosne izazove“, rekao je kineski lider.

Si je pozvao velike zemlje da ponude veću podršku u oblasti bezbednosti i razvoja nerazvijenim zemljama i regionima.

„Zemlje, dok čuvaju svoju bezbednost, treba da uzmu u obzir bezbednost drugih zemalja“, rekao je Si i dodao da je važan cilj pružiti ljudima bezbedno životno okruženje.

Predstavnici 158 zemalja i regiona učestvuju na Generalnoj skupštini Interpola koja će trajati do petka.

Ceremonijom otvaranja Skupštine predsedavao je predsednik Interpola Meng Hongvei, koji je i zamenik kineskog ministra za javnu bezbednost. Meng je četvorogodišnji predsednički mandat dobio na Generalnoj skupštini 2016.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.