U trendu

Si pozdravio 50. godiĆĄnjicu obnove prava NR Kine u UN

Predsednik Kine Si Djinping pozvao je na poơtovanje autoriteta i ugleda UN i zajednički rad na praktikovanju istinskog multilateralizma.

U govoru povodom obeleĆŸavanja 50. godiĆĄnjice formalnog obnavljanja mesta Kine u UN, Si je rekao da „nijedna civilizacija na svetu nije superiornija od drugih“ i da je „svaka  posebna i jedinstvena za svoj region“, prenosi Kineska medijska grupa (CMG), .

„Civilizacije mogu postići harmoniju samo kroz komunikaciju, a mogu napredovati samo kroz harmonizaciju“, dodao je.

Na ceremoniji odrĆŸanoj u ponedeljak Si je rekao da je „obnavljanje zakonitih prava NR Kine u UN pre 50 godina pobeda kineskog naroda i naroda iz svih zemalja sveta“. „Kinezi su uvek čuvali medjunarodnu pravičnost i pravdu i dali veliki doprinos miru i razvoju u svetu“, kazao je Si. 

Si je naveo da izgradnja zajednice sa zajedničkom budućnoơću za čovečanstvo ne znači zameniti jedan sistem ili civilizaciju drugim.

„Trebalo bi odlučno podrĆŸavati autoritet i ugled UN i raditi zajedno na praktikovanju istinskog multilateralizma. Moramo podsticati zeleni oporavak, zelenu proizvodnju i zelenu potroĆĄnju i promovisati civilizovan i zdrav način ĆŸivota“, naglasio je Si.

„Kina će ostati posvećena putu mirnog razvoja i uvek će biti graditelj svetskog mira. Kina će ostati posvećena putu reformi i otvaranja i uvek će doprinositi globalnom razvoju“, rekao je Si.

Si je naglasio da je  „Kina zacrtala put razvoja ljudskih prava koji je u skladu sa trendom vremena i nosi jasne kineske karakteristike, dajući na taj način veliki doprinos napretku ljudskih prava u Kini i medjunarodnom cilju ljudskih prava“.

„Svet treba da pojača saradnju i da zajedno radi na reĆĄavanju različitih izazova i globalnih pitanja sa kojima se čovečanstvo suočava. Proteklih pet decenija otkako je Narodna Republika Kina vratila svoje zakonito sediĆĄte u Ujedinjenim nacijama, svedoci su mirnog razvoja Kine i njene posvećenosti i posvećenosti dobrobiti celog čovečanstva“, zaključio je predsednik Kine u govoru povodom 50. godiĆĄnjice obnavljanja mesta Kine u UN.

 

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.